2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Közvetlen brüsszeli támogatás az ötlettől a piacra jutásig - videó

Közvetlen brüsszeli támogatás az ötlettől a piacra jutásig - videó

2014. június 17. 15:01

Szerdán jár le az első határideje az Európai Unió most induló, Horizont2020 elnevezésű keretprogramjára benyújtható pályázatoknak. Az évtized végéig összesen 77 milliárd eurónyi forrással segíti ez a program az európai kutatás-fejlesztést és az innovációt. Ezen belül a kkv-k innovációjára összesen 8,6 milliárd eurót fordítanak. Újdonság, hogy ennek egy részére - 2,8 milliárd euróra - a kkv-k önállóan is benyújthatják pályázataikat közvetlenül Brüsszelnek.  

A Horizont2020 KKV eszköz fő célja, hogy az ötlettől egészen a piacra vitelig támogassa egy projekt megvalósítását. A támogatás három fázisban történik. Az első fázisba az ötletet kell eladni, az innovatív elképzelés leírásával és megvalósíthatóság tanulmány elkészítésével. Európai szintű ötletekről van szó, hiszen az egész unióból közvetlenül pályázhatnak a cégek ezekre a forrásokra. Csak kkv-k pályázhatnak nagy kockázatú, nagy innovációs potenciállal rendelkező projektekkel. Minden tudományterület felé nyitott a KKV eszköz

A szakemberek szerint ez nem kezdő. startup vállalkozásoknak, hanem már kiforrott és biztos pénzügyi háttérrel rendelkező cégeknek való terep. A fejlesztéshez szükséges összeg egy részét ugyanis valószínűleg maguknak kell majd finanszírozniuk addig, amíg a támogatás meg nem érkezik. A második fázisban az innovációs projekt megvalósításának olyan lépcsőfokait kell leírni, mint  a fejlesztés, prototípus készítés, tesztelés, modellezés. A harmadik fázis pedig nem közvetlen finanszírozás, hanem a pénzügyi eszközökhöz és a piacokhoz hozzájutás egyengetése révén támogatja a kkv-ket, beleértve a személyre szabott tanácsadást is.

Az első fázis első határideje szerdán, azaz június 18-án jár le, de még lesz egy szeptember végén, és december közepén is. Az 1. fázis esetében 2 hónappal a beadási határidőt követően tájékoztatják a pályázókat az eredményről, és újabb 1 hónap múlva várható a szerződéskötés. 2. fázis esetében 4 hónappal a beadási határidőt követően tájékoztatják a pályázókat az eredményről, és újabb 2 hónap múlva várható a szerződéskötés.A támogatás várható összege fél és 2,5 millió euró között mozog, intenzitása pedig 70 és 100 százalék között. 

Az előző 2007 és 2013 közötti időszakban központi uniós forrásként a Hetedik Keretprogramban (FP7) 53 milliárd euró állt rendelkezésre k+f-re és innovációra, amiből Magyarország 250 millió eurót hívott le. Most az a cél, hogy a lehívott források összege 35 százalékkal - változatlan áron - 350 millió euróra emelkedjen az évtized végére.

 

 

Magyarország rendelkezésére 2014 és 2020 között összesen 7480 milliárd forint uniós és hazai forrás áll a strukturális és kohéziós alapokból. A pénz közel 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre szeretnék fordítani, ennek legalább 15 százaléka jut a kkv-knak, 11 százaléka pedig kutatás-fejlesztésre, innovációra, így 2007-2013-hoz képest megháromszorozódnak az erre fordítható támogatások.

Azért fordítják a források 60 százalékát közvetlenül gazdaság- és vállalkozásfejlesztésre, mert az pótlólagos gazdasági növekedést hozhat. Az operatív programok közül a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programra (GINOP) jut a legtöbb forrás, több mint 2700 milliárd forint.

A 2014-2020-as ciklusban nagyobb hangsúlyt kapnak a visszatérítendő források: az uniós támogatások legalább 10 százaléka, több mint 700 milliárd forint pénzügyi eszközök - hitel, garancia - formájában lesz elérhető. A visszatérítendő források nagyobb felelősséget követelnek a vállalkozásoktól és erősítik a fejlesztések fenntarthatóságát.

Minden olyan területen azonban, ahol sokan profitálnak egy-egy támogatásból, vissza nem térítendő támogatások lesznek elérhetőek, de ott, ahol a haszon kizárólag a beruházónál marad, inkább a visszatérítendő források felé fordulnak .

 A GINOP keretében a kkv-k rendelkezésére álló 740 milliárdból 507 milliárd forint lesz vissza nem térítendő támogatás. Vannak olyan kiemelt kkv-csoportok - például beszállítók, fiatal vállalkozók, társadalmi vállalkozások - amelyeket érdemes vissza nem térítendő forrásokkal támogatni.

 

Forrás: Pr7/MTI

 

 

Partneroldalak