2018. június. 25. hétfõ - Vilmos napja van
Banner
Banner
Banner
Magyar nyelvű forráskereső a vállalkozásoknak

Magyar nyelvű forráskereső a vállalkozásoknak

2017. április 6. 14:25

Együttműködési keretmegállapodást kötött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. és az (MFK) Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. Cél a központi uniós forrásból finanszírozott pénzügyi eszközök fejlesztése, a minél nagyobb számú sikeres hazai pályázat elérése.

A 2015-ben alapított Magyar Fejlesztési Központ célja, hogy professzionális magyar nyelvű forráskereső és tájékoztató rendszert működtessen a vállalkozások számára. Az MFK feladata nemcsak a brüsszeli kifizetésű források hatékony felhasználásának összehangolása, hanem a lehetséges pályázók számára a hitelintézetek pénzügyitermék-kínálatának gyors, egyszerű bemutatása – tájékoztatott az MFB.

Közölték, az MFB a 2014-2020-as ciklusban az európai uniós forrású, visszatérítendő pénzügyi eszközök közvetítését végzi. A bank által működtetett MFB Pontok hálózatában jelenleg mintegy 540 milliárd forint összegű, európai uniós forrású hitel- és kombinált hitelprogram érhető el, emellett a következő hónapokban további 130 milliárd forint összegű forrás nyílik meg a pályázók számára.

A keretmegállapodás értelmében a MFK beazonosítja a gazdasági potenciállal rendelkező fejlesztési projekteket, javaslatokat, majd részt vesz ezek átvilágításában és a pályázathoz szükséges feltételrendszerek kialakításában. Az MF  vizsgálja, hogy a lehetséges beruházások megfelelnek-e a fejlesztési banki elvárásoknak, illetve ellátja a finanszírozási modell kialakításának felügyeletét, és közvetlenül is részt vesz az adott projekt finanszírozási feladatainak ellátásában.

Három év, 315 milliárd euró

Az együttműködés az Európai Beruházási Terv szellemében, annak második pilléreként jött létre. A Juncker-terv néven ismert Európai Uniós beruházási terv célkitűzése, hogy megszűnjenek a beruházásokat gátló tényezők, közismertebbé váljanak a közösségi finanszírozású fejlesztések, illetve javuljon az új és a már rendelkezésre álló pénzügyi források felhasználása. A terv konkrét elemei: három év alatt legalább 315 milliárd euró forrás beruházási célokra, a reálgazdaságba irányuló fejlesztések előtérbe helyezése, valamint beruházásbarát környezet megteremtése.

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója a megállapodás kapcsán elmondta: a sikeres forrásközvetítéshez elengedhetetlen a vállalkozások számára fontos információk átadása, az együttgondolkodás. A megkötött együttműködési keretmegállapodás lehetőséget teremt a banknál felhalmozott szakmai tudás átadására, illetve a meglévő banki termékek alkalmazására és fejlesztésére is.

Kiss Antal, az MFK ügyvezetője kiemelte: a potenciális pályázók közérthető és felhasználóbarát tájékoztatása, az elosztható források koordinálása, valamint a megfelelő projektekhez irányítása mind-mind az uniós pénzek sikeres lehívását segítheti. Ezen a téren a két intézmény együttműködése a Magyarországra érkező uniós források mennyiségében is mérhető lesz. Az MFB-MFK együttműködés szakértői szinten már folyik, a konkrét fejlesztések kiterjednek többek között az energetika, a közlekedés és az egészségügy területére. A projektek között egyaránt találhatók önkormányzati és vállalati kezdeményezések.

Az MFB és az MFK közös tevékenysége nyomán a 2014-2020-as programozási időszakban minden korábbinál több sikeres forráslehívást és beruházást valósíthatnak meg a magyar vállalkozások a közvetlenül elérhető európai uniós források keretéből.

A hitelprogramokról részletes információ a Széchenyi2020 honlapon, illetve az mfbpont.hu oldalon olvasható. Az MFK tevékenységéről a www.palyazatokmagyarul.eu és a www.nyeromagyarok.eu oldalon tájékozódhatnak.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/MFB

Partneroldalak