2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Már igényelhető az energiahatékonysági kamatmentes hitel

Már igényelhető az energiahatékonysági kamatmentes hitel

2017. április 24. 15:17

Összesen 115 milliárd forintra pályázhatnak azok a családi házak, társasházak és lakásszövetkezetek, melyek energetikai korszerűsítést és megújuló energiaforrások alkalmazását tervezik.

Március 24-től igényelhető a 115 milliárd forint értékű „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel”. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében igényelhető hitelprogram a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növeléséhez biztosít forrást. A hitel egyebek mellett igényelhető a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, illetve napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek telepítésére is, több tízezer lakás vagy családi ház energetikai felújítását lehetővé téve.

„A hitelprogram elindításával az MFB már nem csak a vállalkozások, hanem a lakosság számára is biztosít olyan megoldást, melynek feltételeinél jelenleg nincs jobb a piacon” –mondta Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „a nulla százalékos kamat egyedülálló lehetőséget biztosít az energiahatékonysági beruházások megvalósítására. A program ugyanakkor nem csupán a családok szempontjából fontos, hiszen a korszerűsítés révén jelentősen csökkenthető az elavult fűtési rendszerekből fakadó környezetterhelés is.”

A kölcsön összege természetes személy esetén 500 ezer forinttól tízmillió forintig, míg társasház és lakásszövetkezet esetén lakásonként 500 ezertől hétmillió forintig terjedhet. Az önerő elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének minimum tíz százaléka. A futamidő a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb húsz év. A hitel más vissza nem térítendő forrás önerejének biztosítására felhasználható.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta: „a kormány kiemelten kezeli az energetikával kapcsolatos kérdéseket, melyek között az egyik legfontosabb a lakóépületek korszerűsítése, ezáltal az energiafogyasztás csökkentése. Az NGM ezért olyan hitelprogramot dolgozott ki az MFB-vel közösen, amely a lehető legszélesebb körben biztosít lehetőséget az energiahatékonysággal kapcsolatos beruházások elvégzésére.”

A hitelhez további költségek (kezelési költség, előtörlesztési díj) nem kapcsolódnak, nincs kamat és árfolyamkockázat, így a futamidő alatt csak a felvett összeget kell törleszteni. Emellett a hitelből finanszírozható a beruházás járulékos költségeinek egy jelentős része, például az értékbecslési díj, illetve az energetikai tanúsítvány díja.

A beruházás során nem kötelező az ingatlan energetikai besorolásának javulása, vagyis kisebb korszerűsítési munkák is finanszírozhatóak. Ezt segíti, hogy a minimális hitelösszeg 500 ezer forint, valamint az, hogy természetes személy esetén kétmillió forintos hitelösszegig az ingatlant nem vonják be a hitelbe fedezetként. A hitel utófinanszírozási konstrukcióban érhető el, ugyanakkor lehetőség van a szállítói finanszírozásra is, vagyis arra, hogy ne a végső kedvezményezettnek kelljen előfinanszíroznia a beruházást.Az uniós visszatérítendő pénzügyi eszközforrásból 105,2 milliárd forintot a GINOP-8.4.1/A-17, a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” program keretein belül, 9,41 milliárd forintot pedig a VEKOP-5.2.1-17 „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” program keretein belül igényelhetnek az érdeklődők.

A hitelprogramról részletes információ a Széchenyi2020 honlapon, illetve itt oldalon olvasható.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/MFB

Partneroldalak