2018. április. 25. szerda - Márk napja van
Banner
Banner
Banner
Megnyílt két energetikai kombinált hitelprogram

Megnyílt két energetikai kombinált hitelprogram

2017. március 16. 12:03

Két pályázat is nyitva áll a mikro-, kis- és középvállalkozások előtt megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai témakörben.

Már pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások a „Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel” című GINOP, illetve a „Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a Közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel” című VEKOP felhívásra - tájékoztatott Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A fejlesztésekre a GINOP keretében összesen 91,5 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 59,4 milliárd forint, a kölcsön keretösszege pedig 32,1 milliárd forint. A VEKOP keretében összesen 11,7 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 5,8 milliárd forint, a kölcsön keretösszege pedig szintén 5,8 milliárd forint. A két felhívás keretében tehát összesen 103,2 milliárd forint áll a mikro-, kis- és középvállalkozások rendelkezésére.

A felhívások keretében legalább tíz százalékos saját forrással, egyszerűsített eljárással, egyablakos rendszerben igényelhető vissza nem térítendő támogatás, valamint kedvezményes kamatozású kölcsön. A vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön egyidejű igénybevétele kötelező.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) felhívásai hozzájárulnak az épületek energiatakarékosságának és energiahatékonyságának megújuló energiaforrások felhasználásával történő javítására irányuló beruházások megvalósításához. A konstrukciók egyszerre szolgálják a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését.

Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás és az igényelhető kölcsön összege is 3-50 millió forint. A kölcsön futamideje a szerződés megkötésétől számított legfeljebb tíz év, a kamat 2 százalék/év - ismertette az államtitkár.

Mindegyik felhívás esetében a vissza nem térítendő fejlesztési forrásokat a Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM), a kedvezményes kamatozású kölcsönöket pedig a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által működtetett 442 MFB Ponton lehet igényelni.

Pr7

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

Partneroldalak