2019. szeptember. 23. hétfõ - Tekla napja van
Banner
Banner
Banner
Milyen esélyekkel növelhető a hazai innovációs képesség? - videó

Milyen esélyekkel növelhető a hazai innovációs képesség? - videó

2014. július 15. 20:10

A Széchenyi Tőkealap (SZTA) 2014 júniusáig több mint 40 hazai kis- és középvállalkozás számára biztosított tőkét, összesen több mint 4,5 milliárd forint értékben. Bár a hazai piacbővítés súlya a legjelentősebb, az innováció és a külföldi piacokat célzó terjeszkedés is előtérbe került a forrásbevonás okaként. A hazai innováció helyzetéről az egyik legsikeresebb magyar nemzetközi mérnökirodát, a csaknem 250 szakemberrel termékeit 5 kontinensre eljuttató Evopro csoport vezetőit kérdeztük.

Az SZTA portfóliójába tartozó vállalkozások befektetéseinek közel háromnegyedénél megjelenik az innováció a saját termék vagy szolgáltatás fejlesztése révén. A 2012-ben megvalósított befektetések körében ez az arány már 77 százalékos, a 2013-ban megvalósult befektetések közül pedig a cégek több mint feléről mondható el, hogy innovációval rendelkeznek.

Az EU egyedi engedélyével az elmúlt év során elindult új tőketermék 220 milliós összeghatára révén az SZTA számára potenciális partnert jelentő kkv-kör tovább bővült a nagyobb cégek irányába. Részben ennek köszönhető az is, hogy a tőkeforrás bevonásának okaiban történt egy fontos változás; míg 2012-ben az egyik fő motiváció a kapacitásbővítés volt, addig a 2013-ban tőkéhez jutó cégek esetében már ennél jelentősebb volt a cég termékének, vagy szolgáltatásának a határokon túli megjelenése is. A vállalkozások tőkebevonásának legfontosabb oka a hazai piacbővítéshez szükséges források megteremtése volt, s a  kapacitásbővítés, illetve a külpiacra lépéshez szükséges finanszírozás előteremtése mellett még a kínálatbővítés szerepelt a fő indítékok között.

A vállalkozások számára a legjelentősebb problémát az elmúlt két évben a finanszírozás megoldása jelentette. Mindez jól mutatja, hogy a korábbi hitelfinanszírozás visszafizetésének terhei, a pályázati források előfinanszírozása, vagy a felmutatható fedezet hiánya miatt a kifeszített finanszírozási helyzet és a tőkehiány jelentős akadályokat gördíthetett egy-egy cég hitelági finanszírozhatósága elé. A tőkehelyzet megerősítése ugyanakkor ezeket a társaságokat visszahelyezi a banki szempontból is finanszírozható társaságok palettájára. A cégek közel hetedét egy kellemesebb, de hasonlóképpen megoldandó feladat állította váratlan helyzet elé, egy-egy jelentős megrendelő és megrendelés felbukkanása révén.

Az Alap elsősorban a hagyományos iparágakban keresi befektetési célpontjait, éppen ezért örömteli hogy az innovációs készség és az exportképesség ezekben a cégekben meghaladja az előzetes várakozásokat és messze felülmúlja az átlagos szintet. A társbefektetői lehetőség révén az SZTA 4,5 milliárd forintra rúgó befektetése mellett a társaságok terveit további 1,5 milliárd forintos magán forrásból származó tőke is segítette.

Az innovatív megoldásokat viszi sikerre az Evopro nemzetközi mérnökiroda csapata,  olyan ötleteket dolgozva ki, melyek összekapcsolnak különböző technológiákat, ötvözik az eltérő szakterületeket, illetve környezeti és üzleti szempontból is megtérülő szolgáltatásokat kínálnak a felhasználóknak.

 

 

 

Forrás: Pr7/Evopro

Partneroldalak