2019. március. 24. - Gábor napja van
Banner
Banner
Banner
Öt új koncessziós szerződés szénhidrogénes területekre

Öt új koncessziós szerződés szénhidrogénes területekre

2018. március 19. 13:07

Újabb bányászati koncessziók meghirdetését tervezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A legutóbb meghirdetett tenderek nyertesei aláírták a szénhidrogén-koncessziós szerződéseket a 2017 júniusában közzétett pályázatokon elnyert területekre.

Mindhárom nyertes pályázó aláírta a szénhidrogén-koncessziós szerződéseket a 2017 júniusában közzétett pályázatokon elnyert területekre. Az ötödik alkalommal meghirdetett bányászati felhívások koncesszióinak megadásáról a törvényi rendelkezéseknek megfelelően, a minősítőbizottság értékelése és javaslata alapján 2017 novemberében döntött a nemzeti fejlesztési miniszter – tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Közölték, az újonnan megkötött szerződésekkel a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. összesen 13 hazai szénhidrogén-kutatási területre szerzett kutatási jogosultságot, míg a korábbi koncessziókon szintén nyertes Vermilion Exploration B.V. és HHE Group Kft. (a mostani szerződéskötéssel együtt) három-három szénhidrogénes koncesszió birtokosa.

Az eddigi öt tender 44 megjelent bányászati koncessziós pályázati felhívására 49 pályázat érkezett, a nyertes pályázók összesen 29 területre kötöttek szerződést.

Az első négy koncesszió pályázatai nyomán befizetett nettó koncessziós díjakból az államnak 8,6 milliárd forint bevétele keletkezett, az ötödik kör esetében a megkötött koncessziós szerződések alapján a nyertes pályázók további nettó 1,9 milliárd forint koncessziós díj befizetését vállalták. A szénhidrogén-koncesszió időtartama a szerződés hatályba lépésétől számított húsz év. A koncessziók időtartama egy alkalommal, újabb pályázat kiírása nélkül, az eredeti koncessziós időtartam felével meghosszabbítható.

Az NFM a befektetői érdeklődéssel összhangban 2018 első félévében újabb bányászati koncessziók meghirdetését tervezi.

Pr7
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
 

Partneroldalak