2018. április. 22. - Csilla napja van
Banner
Banner
Banner
Ötödével több garancia a vállalkozásoknak

Ötödével több garancia a vállalkozásoknak

2017. március 30. 15:09

Látványos üzleti tervvel rukkolt elő az idei évre a Start Garancia Zrt.: a tavalyi 4,6 milliárd forintos szerződésállományát hétmilliárdra tervezi növelni. Jelentős számú közbeszerzést írnak ki, amelyen a nyertes cégeknek biztosítékot is le kell tenniük. Ebben segít a társaság, amely – újdonságként – garanciakeretet is biztosít ügyfeleinek. Minderről Zoltán Csaba, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

A tavalyi év első kilenc hónapjában darabszámra ugyan csökkentek, összértékben azonban 15,6 százalékkal nőttek a közbeszerzések az előző évhez viszonyítva, ami azt jelenti, hogy a korábbiaknál nagyobb értékű eljárásokat írtak ki. A nagy értékű kiírások uniós finanszírozású vasúti, közúti és autópálya-beruházások voltak – mondta el Zoltán Csaba. A vezérigazgató hozzátette: az új garanciatermékek bevezetésének köszönhetően dinamikus növekedést ért el a Start Garancia Zrt. az elmúlt évben. Szerződésállományuk ötödével nőtt tavaly és év végére elérte a 4,6 milliárd forintot. A társaság eddigi működése során 26 milliárd forint értékben vállalt garanciát, amelynek segítségével hatszáz vállalkozás jutott hozzá több mint ötvenmilliárd forint értékű forráshoz.


Zoltán Csaba, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója

 

A 2016-os esztendő újdonsága volt a közbeszerzési garancia. Ez lehetővé teszi, hogy a közbeszerzési eljárásokon megbízást elnyert vállalkozások a kiíró által igényelt biztosítéki követelményeknek meg tudjanak felelni, anélkül, hogy ehhez eszköz- vagy pénzügyi fedezetet kelljen nyújtaniuk. A Start Zrt. garanciakeretet is biztosít a vállalkozásoknak, melynek nincs költsége – fogalmazott Zoltán Csaba.

Mint mondta, szintén tavaly vezették be az innovációs és K+F garanciát, amely vissza nem térítendő állami támogatás elérését tette lehetővé 21 innovatív startup vállalkozás számára, összesen 1,5 milliárd forint értékben.

Kiemelte, az év végi állományból kétmilliárd forint volt a 2016-ban megkötött szerződések érteke, aminek közel kilencven százalékát már a két új termék adta. Az új szerződések értéke 2016-ban több mint kétszerese volt az egy évvel korábbinak, s így negyven vállalkozás jutott átlagosan ötvenmillió forint garanciához.

A vezérigazgató szavai szerint a legnépszerűbb az innovációs garancia és a közbeszerzési garancia volt, ugyanakkor a Start pályázati garancia, hitelgarancia és tőkegarancia termékeinek szerződésállománya 2016-ban nem mutatott jelentős változást. Zoltán Csaba ennek okát abban látta, hogy 2015 végére a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetésben Magyarország számára biztosított forrásokat teljes mértékben felhasználták, ám a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszak forrásai még csak részben voltak elérhetőek a vállalkozások számára.

Zoltán Csaba hangsúlyozta, a most bejelentett hír, miszerint még ezen a héten kiírnak minden uniós pályázatot 2020-ig, felpörgeti majd a pályázati piacot. Utalt arra, hogy a GKI legfrissebb jelentése is arról számolt be: a hazai építőipar bizalmi indexe több mint kétéves csúcsot ért el. Ez azt mutatja, a korábbinál jóval kedvezőbb az építőipari hangulat. Ez pedig alapot ad arra, hogy a tavalyi 4,6 milliárd forintos szerződésállományt hétmilliárd forintra növeljék.

Idén a vállalkozások számára újból elérhető uniós finanszírozású vissza nem térítendő támogatások és a vállalkozói hitel- és tőkeprogramok is megmozgatják a piacot.

 

Ezért éri meg a vállalkozóknak a Start Garancia termékeit választani

Amiatt kedvezőbbek a Start Garancia Zrt. garanciatermékei a vállalkozások számára, mint a banki termékek, mert annak kibocsájtásához nem kérnek fedezetet. A bankok úgy vállalnak sok esetben kezességet, garanciát, hogy le kell tenni náluk egy adott összeget óvadékként, vagy ingatlanfedezetet írnak elő, vagy a hitelkeret terhére nyújtanak garanciát. Mindez valójában azt jelenti, hogy csökken a vállalkozás által igénybe vehető finanszírozási keret. A Start Garancia Zrt. pedig sem pénzügyi, sem tárgyi fedezetet nem kér.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7

Partneroldalak