2018. július. 23. hétfõ - Lenke napja van
Banner
Banner
Banner
Otthon Melege: lecserélheti hűtőjét, mosógépét

Otthon Melege: lecserélheti hűtőjét, mosógépét

2017. május 29. 11:37

Az Otthon Melege Program keretében hűtő- vagy fagyasztó készülék is vásárolható a bolti árnál 25-45 ezer forinttal olcsóbban, de egy igazán energiahatékony kombinált hűtővel évente további több tízezer forintot spórolhatunk az áramszámlán is. A választék óriási, íme néhány tipp, hogy mindenki az igényeinek megfelelő készüléket vihesse haza.

A CECED Magyarország és a GfK Hungária felmérése szerint ha Magyarországon az összes, korszerűtlen hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, évi 1,7 millió tonnával lenne csökkenthető hazánk CO2-kibocsátása. További érv a csere mellett, hogy a tíz év körüli hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbi gyártmányok fogyasztása pedig ennek akár duplája is lehet. „Ez azt jelenti, hogy a tizenéves gépet egy mindössze 149 kWh-t fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámlánk mintegy 10 ezer forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig közel 30 ezer forint megtakarítás adódik” — hívják fel a figyelmet az LG Electronics Magyarország Kft. szakértői. Könnyen kiszámolható, hogy egy új, energiatakarékos hűtőszekrény pár év alatt behozza az árát — főleg, ha az állami támogatást is sikerül igénybe vennünk. Ha pedig az a kérdés, hogy A+ vagy A+++ energiaosztályú hűtőt vegyünk-e, egyértelmű a válasz.

A legkorszerűbb készülékek az úgynevezett inverter lineáris kompresszorral készülnek. Ez a megoldás akár egyharmadával is csökkentheti a készülék energiafogyasztását a hagyományos kompresszorral ellátott hűtőkhöz képest, ráadásul ezek a típusok megbízhatóbb, tartósabb és halkabb működésre képesek. A zajtalan üzemelés talán azoknak lehet a legfontosabb, akik amerikai konyhás lakásban élnek.

Érdemes Total No Frost rendszerű készüléket választanunk, mert ezeknél a gépeknél sem a normál hűtőtérben, sem a fagyasztóban sincs jegesedés, ami rontaná az energiahatékonyságot. Nem csak az áramszámlánkon spórolhatunk, hanem a szabadidőnket sem kell feláldoznunk, hiszen ha nincs jegesedés, akkor arra sincs szükség, hogy rendszeresen leolvasszuk a gépet. Tény, hogy sok hűtőszekrényben nem lehet praktikusan elhelyezni a nagyobb edényeket, fazekakat, magasabb palackokat, így gondot jelent a nagyobb mennyiségben elkészült ételek tárolása. Célszerű tehát olyan készüléket választani, amelyet könnyen variálható, összehajtogatható polcrendszerrel láttak el, míg a borrajongók számára a bortartó állvány lehet fontos.

A takarékosság és a környezetkímélő életmód fontos eleme, hogy elkerüljük az élelmiszerpazarlást, vagyis a lehető legkevesebb ételünk végezze a kukában csak azért, mert már nem elég friss. Az úgynevezett NatureFRESH rendszer minden különböző élelmiszert a nekik ideális mikroklímán tart, beleértve az adott rekesz hőmérsékletét és páratartalmát, hiszen más körülmények között célszerű tárolni a friss húsokat, mint a friss zöldségeket.

A pályázatról

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vissza nem térítendő támogatással segíti a magyar családokat abban, hogy elavult háztartási nagygépeiket új, magas energiahatékonyságú berendezésekre cseréljék - olvasható a Kormany.hu-nAz Otthon Melege Program keretében hűtő- vagy fagyasztó készülék, mosó- vagy mosó-szárítógép szerezhető be a bolti árnál 25-45 ezer forinttal olcsóbban a programban résztvevő üzletekben. A támogatási kérelmeket augusztusban lehet majd benyújtani. A támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumokról, határidőkről és feltételekről a Pályázati Útmutató ad részletes tájékoztatást. Az információk már most hozzáférhetőek a www.hgcs2017.nfsi.hu oldalon. A támogatási kérelmeket 2017. augusztus 7. és 28. között, régiónként eltérő időpontokban nyújthatják majd be az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton. Az elektronikus pályázati rendszerrel és a pályázatkezeléssel kapcsolatos kérdésekben az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. Ügyfélszolgálata nyújt segítséget a +36 70 / 424 1802; +36 70 / 424 5393; +36 70 / 424 3949 és +36 70 / 424 0922 telefonszámokon (hétfőtől csütörtökig 8-16 órai, pénteken 8-14 órai ügyfélszolgálati időben), vagy a hgcs2017@nfsi.hu e-mail címen.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/LG

Partneroldalak