2018. július. 23. hétfõ - Lenke napja van
Banner
Banner
Banner
Pályázáshoz alapítványt – érdemes?

Pályázáshoz alapítványt – érdemes?

2017. április 28. 13:37

Az EU-pályázatok és állami támogatások sokszor csak valamilyen nonprofit gazdálkodó szervezeten keresztül érhetőek el vállalkozások számára. Vajon érdemes-e emiatt alapítványt, egyesületet vagy éppen nonprofit kft-t létrehozni, és melyik lehet ezek közül a legjobb megoldás?

Egy fejlődni kívánó vállalkozás számára jelenleg talán a különböző európai uniós és állami támogatások nyújtják a legolcsóbb, legkönnyebben hozzáférhető finanszírozási lehetőséget. Sok pályázatot azonban kifejezetten alapítványok és egyéb nonprofit gazdálkodó szervezetek számára írnak ki, így a források forprofit cégek részére csak egy-egy ilyen szervezeten keresztül elérhetőek. Mit lehet tenni? Alapítványt, egyesületet vagy éppen nonprofit kft-t tanácsos létrehozni? Esetleg jobban jár, aki egy már évek óta működő nonprofit szervezetet „vesz át”?

Ha elhangzik a nonprofit kifejezés, akkor mindenki reflexszerűen az egyesületre vagy az alapítványra gondol. Ezek társadalmi szervezetek, melyek létrehozása, de legcsekélyebb módosítása is rendkívül körülményes. A társadalmi szervezetek jó alternatívája lehet a gazdasági társaságok egyik speciális formája, a nonprofit kft. Ez a társasági forma ugyanúgy nonprofit, mint az említett társadalmi szervezetek, ellenben adminisztratív szempontból ugyanolyan rugalmas, mint egy általános gazdasági társaság (kft, zrt) – mondta el Bacskó László ügyvéd, a vallalkozokforuma.hu szakértője.

Közölte, a nonprofit szervezet létrehozásáról szóló döntést persze mindig alapos megfontolás kell, hogy megelőzze, mert ha a vállalkozásunk gazdasági alapját valamilyen pályázati forrás jelenti, ellenben a pályázati kiírás szerint az például csak alapítványok számára hozzáférhető, akkor nyilván az egyéb megoldások nem jöhetnek szóba. Ha a pályázók köréből a nonprofit kft. nincs kizárva, akkor az adminisztratív könnyebbségek – például, hogy bejegyzésére néhány napon belül sor kerülhet – okán jó alternatívát kínálhat a másik két társadalmi szervezeti formával szemben.

Bacskó László hangsúlyozta, a pályázati kiírások által értékelt szempontok között gyakran szerepel a pályázó múltja, sok esetben frissen létrehozott jogi személy nem rúghat labdába az adott forrás elnyerése során. Ilyenkor a komolyabb múltú nonprofit vállalkozással nem rendelkező pályázók gyakran gondolkoznak egy régebb óta működő gazdálkodó szervezet „átvételében”. A szabályozás sajátosságai miatt azonban egy egyesület vagy alapítvány „átvétele” igen korlátozottan merülhet fel, hiszen az alapítvány lényegi tevékenysége nem változtatható meg, legfeljebb bővíthető, míg az egyesület esetében egy nagy létszámú tagság teljes cseréje szükségeltetne – ilyen esetben is jó megoldás lehet a nonprofit kft.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/vallalkozokforuma

Partneroldalak