2021. január. 20. szerda - Sebestyén napja van
Banner
Banner
Banner
Pályázat bányászati koncessziós jog megszerzésére

Pályázat bányászati koncessziós jog megszerzésére

2018. június 26. 15:17

A kormány által 2013-ban elindított bányászati koncessziós rendszer keretében, immár hatodik alkalommal, összesen tizenegy magyarországi terület koncessziós jogára pályázhatnak a szektor befektetői.

Szénhidrogén-kutatásra, -feltárásra és -kitermelésre Békéscsaba, Dráva, Körösladány, Szeged-Délkelet, Tard, Tiszafüred, Tiszatarján, Újszilvás és Zalaerdőd, míg geotermikus energia kutatásának, kinyerésének és hasznosításának céljából Gádoros és Nagykanizsa-Nyugat területre hirdet pályázatot a szakminisztérium. 

Közölték, az egyenlő elbánást biztosító pályázati eljárásban továbbra is részt vehet bármely belföldi vagy külföldi természetes személy, valamint a nemzeti vagyonról szóló törvény által meghatározott átlátható szervezet, akár közös ajánlattétel keretében is. A pályázati kiírások a kitöltött koncessziós pályázati azonosító lap benyújtásával, területenként nettó százezer forintos vételáron vásárolhatók meg. 

A pályázatokat 2018. szeptember 26-án (Békéscsaba, Dráva, Körösladány, Szeged-Délkelet, Tard és Tiszafüred területre) és szeptember 27-én (Gádoros, Nagykanizsa-Nyugat, Tiszatarján, Újszilvás és Zalaerdőd esetében) 10 és 12 óra között, kizárólag személyesen lehet benyújtani a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Ügyfélszolgálati Irodájában.

Határidő, koncesszió

A feltételeknek megfelelő pályázatokat a benyújtási határidőt követő kilencven napon belül elbírálják. Az eredményhirdetéstől számítva kilencven nap áll rendelkezésre a szerződések megkötésére, a határidőt a szakminiszter egy alkalommal, legfeljebb hatvan nappal meghosszabbíthatja. A koncesszió időtartama geotermikus területek esetében a szerződés hatályba lépésétől számított 35 év, a szénhidrogén-kutatási területeknél pedig húsz év. Szerződésszerű és késedelem nélküli kötelezettség-teljesítés esetén a koncesszió egy alkalommal, az eredeti időtartamának legfeljebb a felével, pályázat kiírása nélkül is meghosszabbítható. 

Az eddig meghirdetett és lezárult öt koncesszió pályázatai nyomán az államnak összesen 10,5 milliárd forint bevétele keletkezett a befizetett nettó koncessziós díjakból.

A pályázati felhívások és további információk elérhetők a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat honlapján és a kormányzati portálon, az Innovációs és Technológiai Minisztérium hírei között, megtalálhatók az Európai Unió Hivatalos Lapjának C217-es és C218-as lapszámában, továbbá két magyarországi országos napilapban is.

Pr7
Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium

Partneroldalak