2018. május. 20. - Bernát, Felícia napja van
Banner
Banner
Banner
Több száz milliárdot költünk a Balatonra 2017-től

Több száz milliárdot költünk a Balatonra 2017-től

2016. december 30. 11:37

Szép összegből indulhat a turizmus fejlesztése a Balaton körül. Milliárdos támogatásokat kap jövőre a Badacsony és Fonyód közötti kompjárat, de költenek majd a kerékpárutakra, a gyógyhelyi és víziturisztikai fejlesztésekre, valamint a Hévíz-Balaton Airportra is – derül ki a Magyar Közlönyből.

Megjelent a Magyar Közlönyben a balatoni fejlesztésekről szóló kormányhatározat. E szerint a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban a balatoni fejlesztésekre magyar és uniós forrásokból 365,4 milliárd forintot fordítanak. A turizmus.com azt írta: többek között a már korábban is beharangozott Badacsony és Fonyód közötti kompjárat, a kerékpárút-, gyógyhelyi és víziturisztikai fejlesztések, a Hévíz-Balaton Airport fejlesztése, termékfejlesztés, infrastrukturális fejlesztések kapnak milliárdos támogatásokat. Érdekesség, hogy terveznek például forrásokat a szállásférőhelyek bővítésére is.

A fejlesztések az alábbi területeket érintik:

  • turisztikai fejlesztések,
  • gazdaság és innováció,
  • egészséges Balaton termékek,
  • vízminőség, biztonság,
  • közlekedési infrastruktúra,
  • területfejlesztés,
  • humánerőforrás-fejlesztés,
  • közúti, vízi, légi közlekedési infrastruktúra és járműpark fejlesztése és
  • turisztikai szolgáltatások fejlesztése.

A határozat ITT tételesen is felsorolja az egyes célokat és pénzeket.

A pályázati felhívások meghirdetésére 2017.június 30-i határidőt adtak meg. Eddig van ideje az érintett minisztériumoknak a szükséges előkészítések és anyagi átcsoportosítások megtételére is. A határozat felkéri a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség bevonásával, 2017.január 31-ig készítsen előterjesztést az integrált – a balatoni hajózást is magába foglaló – balatoni közlekedési hálózat és szolgáltató rendszer létrehozására, ezzel összefüggésben vizsgálja meg a balatoni közforgalmú hajóközlekedési szolgáltatás biztosításával kapcsoltban korábban hozott kormányzati döntések és megállapodások teljesülését, a Balatoni Hajózási Zártkörűen Működő Részvénytársaság szerepét, jogi helyzetét, üzletpolitikáját, és tegyen javaslatot a hatékony feladatellátást szolgáló szabályozásra.

Szintén az MTÜ bevonásával kell javaslatot tenni január 31-ig a Hévízi Tófürdő hatékonyabb turisztikai hasznosítására és a balatoni turisztikai kínálatába történő integrálására az egészségügyi ellátást célzó funkció fenntartása mellett. A határozat felkéri a turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztost, hogy a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség területét érintő, határozatban foglalt, több kormányzati szerv együttműködését igénylő feladatok megvalósítását a Magyar Turisztikai Ügynökség bevonásával koordinálja, illetve nemzeti fejlesztési minisztert, hogy az MTÜ bevonásával 2016. második félévétől 2020. második félévéig évente készítsenek jelentést a kormány számára az e határozatban előírt feladatok teljesítéséről.

A támogatási konstrukciók előkészítési feladataiba be kell vonniuk a Balatoni Fejlesztési Tanácsot, és a véleményét vegyék figyelembe kell venni a tervezés folyamán. A Balaton Fejlesztési Tanácsot pedig arra kérik, hogy a Balaton Területfejlesztési Koncepció és Balaton Területfejlesztési Stratégiai Program megvalósulásának folyamatát kísérje nyomon, megvalósításáról a nemzetgazdasági miniszter útján háromévente adjon tájékoztatást a kormánynak, és felülvizsgálatát kezdeményezze, ha az szükséges.

A Magyar Közlöny szerint felkérik a nemzeti fejlesztési minisztert arra is, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség bevonásával vizsgálja meg a Hévíz-Balaton Airportra érkező légi forgalom növelésének lehetőségét, és dolgozzon ki új járatok indítását célzó ösztönző rendszert. Ennek határideje 2017. június 30.

Mint a határozat fogalmaz: "a kormány egyetért a határozat szerinti fejlesztési feladatok szakmai koordinációját ellátó, az állami kizárólagos tulajdonban álló részesedésével működő nonprofit gazdasági társaság létrehozásával, amelyben az államot megillető társasági részesedés felett a tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter által rendeletben kijelölt személy gyakorolja". Erre 2016. december 31-i határidőt szabtak meg.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Magyar Közlöny/turizmus.com

 

Partneroldalak