2018. október. 20. szombat - Vendel napja van
Banner
Banner
Banner
Új hitelprogram a kisvállalkozásoknak

Új hitelprogram a kisvállalkozásoknak

2017. december 11. 16:39

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) mikro-, kis és középvállalkozásoknak (kkv) szóló új hiteltermék elindítását jelentette be, húszmilliárd forintos keretösszeggel. A Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció elsősorban olyan vállalkozások számára kínál beruházási célú finanszírozást, melyek méretükből, vagy életkorukból eredően a kereskedelmi banki piacról nem juthatnak hitelhez.

Az MFB felmérése szerint mintegy 45 ezer olyan vállalkozás van Magyarországon, melyek összesen csaknem 900 milliárd forint összegű, vállalható kockázatot jelentő finanszírozási igényét a kereskedelmi bankok nem tudják kielégíteni, vagy nem illeszkedik az üzletpolitikájukhoz. A most elindított MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció azt hivatott biztosítani, hogy például a cégméretből, a vállalkozás életkorából vagy bizonyos tevékenységekből fakadó eddigi hátrányos megkülönböztetés csökkenjen és ezek a vállalkozások is részesülhessenek hitel-forrásokból.

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója kiemelte: az MFB számára stratégiai cél, hogy feltérképezze és lefedje a piaci hiányosságokat. Az MFB úgy számol, hogy a jelenleg nem finanszírozott igények lefedése – a terület sajátosságaihoz igazított kockázatkezelési stratégia mellett – jelentősen hozzájárulhat a gazdaság növekedéséhez. A piaci hiányosságokat célzó termék segítségével számos vállalkozás érheti el azt a szintet, ahol már kereskedelmi banki piaci finanszírozást is sikerrel igényelhet a további fejlődéshez – tette hozzá Bernáth Tamás.

Egymilliótól százmillióig

Az MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció most piacra lépő, első szakaszában húszmilliárd forint áll az igénylők rendelkezésére beruházási célú hitelügyletek megvalósítására. A konstrukció keretében hitelfelvevő lehet minden olyan magyar kkv, amely nem agrár besorolású, és megfelel a vonatkozó Termékleírásban foglalt egyéb igénybevételi feltételeknek. Az igényelhető hitel minimális összege 1 millió forint, maximális összege pedig 100 millió forint. A hitel már 10 százalékos saját erővel elérhető, és akár 10 éves futamidőre is igénybe vehető.

Az MFB a hitelprogram közvetítésére nyolc pénzügyi közvetítő társasággal kötött szerződést. Krisán László, az MFB pályázatán sikerrel induló KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezérigazgatója szerint a pénzügyi vállalkozások fontos szerepet tölthetnek be a vállalkozások finanszírozása terén, mivel valódi, az ügyfelek egyedi igényeinek megfelelő megoldásokat tudnak nyújtani. Működési kultúrájukból, szervezetük méretéből adódóan azokat a főként mikro-és kisvállalkozásokat is forráshoz juttathatják, amelyek alapvetően nem számítanak a kereskedelmi bankok célpiacának.

Az új MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció mellett több ponton megújult a keretét adó MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 (VFP), továbbá az MFB Közösségi Közlekedésfejlesztés Finanszírozási Program (KKFP) is. Az új ügyletek vonatkozásában mindkét programnál a korábbihoz képest alacsonyabb refinanszírozási kamatfelár kerül bevezetésre és csökken a maximális hitelintézeti kamatfelár is. A kedvezőbb árazási feltételek a várakozások szerint egyebek mellett tovább növelhetik a mikro-, kis-és középvállalkozások foglalkoztatásban betöltött szerepét és elősegíthetik innovációs és beszállítói tevékenységük erősödését, valamint kedvező hatással lehetnek a közösségi közlekedés fejlesztésére is.

Az MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukcióról, illetve az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 (VFP) részleteiről a www.mfb.hu oldalon tájékozódhatnak.

A hitelprogram közvetítésében részt vevő pénzügyi vállalkozások:

  • BG Finance Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • Bohemian Financing Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • CARION Finanszírozási Centrum Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • Első Hitelkapu Pénzügyi Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • Hitelpont Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • InHold Pénzügyi Zártkörűen működő részvénytársaság
  • KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • Magyar-Mikrohitelező Központ Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Hunyor Erna Szofia

Forrás: MFB

Partneroldalak