2022. január. 19. szerda - Sára napja van
Banner
Banner
Banner
Ilyen a robbanás ellen védő magyar találmány - videó

Ilyen a robbanás ellen védő magyar találmány - videó

2016. április 18. 17:50

Épületeket, autókat, tömegközlekedési eszközöket, és így a bennük lévő embereket is képes megvédeni a robbanási energiától egy magyar vállalkozás, az Aluinvent Zrt. új terméke. Az innovációs díjjal is jutalmazott találmány olyan sokszínű, hogy többnyire már eleve vevői kéréshez kapcsolódóan folyik a fejlesztés – mondta Dr. Babcsán Norbert, a cég alelnöke és technológiai igazgatója. 

Ebből az anyagból készülhet űripari alkatrész, építőipari burkolóelem, könnyű autóalkatrész, ütközőelem, bútor, hangszigetelő kerítés épp úgy, mint robbanásvédelmi panel. Ez utóbbi egy olyan speciális alumíniumhab, amely elnyeli a robbanási energiát, így az emberéletek mellett a nagy értékű infrastruktúra védelmére is alkalmas lehet.

A kutatók szerint, ha a jövőben a betonépületeket aluhabbal vonnák be, az elnyelhetné az esetleges robbanások lökéshullámait, így az épületek nem sérülnének. Ezt bizonyítja a cég által létrehozott robbanásvédelmi panel prototípus, amelyet nemcsak a kiemelt védelmi létesítmények - bankok, stadionok, nagykövetségek, közintézmények - borítására lehetne alkalmazni, hanem például tömegközlekedési és páncélozott személyvédelmi járművek robbanás elleni védelmére is.

A védelmi iparban még nem értek véget az aluhab felhasználási lehetőségei, az Aluinvent ugyanis már golyó-és repeszálló aluhab-magú szendvicsanyagok fejlesztésén is dolgozik.

 

A kimagasló piaci igényekre való tekintettel az Aluinvent Zrt. jelenleg egy évi ezer tonna kapacitású üzemet épít. A gyártóüzem a Norvég Finanszírozási Mechanizmus Zöld ipari innováció (HU09) program "Innovatív világszínvonalú környezetbarát alumíniumhab termék gyártása és újrahasznosítási technológiájának fejlesztése" című projekt keretében valósul meg (azonosítószám: HU09-0075-A2-2013). A Norvég Alapok 369 781 208 forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a projekt megvalósításához.

 

Partneroldalak