2018. június. 25. hétfõ - Vilmos napja van
Banner
Banner
Banner
Induló cégeknek segítene? Most százmilliókat kaphat hozzá

Induló cégeknek segítene? Most százmilliókat kaphat hozzá

2016. december 5. 12:37

Most legyen résen: 1,5 milliárd forintos vissza nem térítendő pályázati forrás nyílt meg a startup cégek támogatását célzó inkubátorházak létrehozására. 

A Közép-Magyarország régió számára is megnyílik a startup vállalkozások alapítását, mentorálását és képzését ösztönző környezet megerősítését célzó „Innovációs ökoszisztéma” (Öko_16) pályázati program, amelyre már működő, tapasztalattal rendelkező, piaci inkubátorok és új inkubátorok egyaránt pályázhatnak. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott felhívásra rendelkezésre álló keretösszeg 1,5 milliárd forint. Pályázó inkubátoronként minimum 300, maximum 500 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A startupok számára – fejlesztésre, képzésre és piacra lépésük támogatására – a most meghirdetett pályázaton sikeresen szereplő inkubátorok írnak ki pályázatot, az üzleti alapon megítélt támogatást pedig közvetlenül az inkubátoroktól hívhatják le az induló innovatív vállalkozások.

Az inkubátorok maguk döntenek a startup projektek kiválasztásáról és indokoltság szerint különböző mértékű finanszírozásáról. Az inkubátor által elnyert támogatás legfeljebb húsz százaléka számolható el az inkubátor közvetlen működési költségeire, legalább nyolcvan százaléka pedig a startupoknak kötelezően továbbutalandó támogatás. A pályázó vállalkozásoknak rendelkezniük kell az igényelt teljes támogatási összeg legalább húsz százalékának megfelelő összegű saját tőkével.

Az új felhívással egészül ki az induló innovatív vállalkozások létrehozását, megerősítését és fejlesztését ösztönző versenypályázati rendszer. Az országszerte, így az új felhívásnak köszönhetően a központi régióban is megerősödő közösségi és képzési bázisok tehetik lehetővé az ígéretes innovatív ötletek felkutatását, fejlesztését.

A 2015 decemberében uniós forrásból ötmilliárd forintos keretösszeggel megnyílt „Innovációs ökoszisztéma” (GINOP-2.1.5-15)” felhívás keretében eddig a központi régión kívül volt elérhető forrás a most meghirdetett felhíváshoz hasonló célrendszerrel. A komplex szempontrendszer, így az üzleti terv, valamint a helyi startup ökoszisztéma építésére, fejlesztésére vonatkozó terv alapján az erre a pályázatra benyújtott 44-ből nyolc projektjavaslat kapta meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól a támogató KFI szempontú véleményt 2016 augusztusában, amelynek birtokában nyújthatták be a pályázók a projekttervet a pályázatot elbíráló Irányító Hatósághoz.

A kutatásfejlesztési és innovációs célú versenypályázati rendszerben az innovatív vállalkozások számára elérhető konstrukciókból és a 2016 októberében létrejött állami kockázati tőkealapból további forrás biztosítható a nemzetközileg is versenyképes vállalkozások építéséhez.

Forrás: Pr7/Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Partneroldalak