2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Már meg is van, kik nyerhetnek az egész Brexiten

Már meg is van, kik nyerhetnek az egész Brexiten

2016. október 26. 13:56

Egy friss felmérés szerint a Brexit-szavazás óta visszaesett a befektetői aktivitás Európában, ezzel párhuzamosan pedig emelkedett a startupok csábereje. Nem túl biztató, hogy a válaszadók tizede sem bízik a nemzetközi folyamatok pozitív változásában.

A tavaszi ugrást követően a júniusi Brexit népszavazás némiképp negatív hatással volt az EU tőkepiacára és a közép-európai befektetők bizalmára - derül ki a Deloitte felméréséből. A kutatási index jelenleg 109 ponton áll, ami azonban még így is jócskán felülmúlja a tavaly ilyenkor regisztrált eredményeket.

Egyelőre Európa- és világszerte is csak becsülni lehet, hogy milyen gazdasági folyamatokat indíthat el a Brexit-szavazás eredménye. A kutatás szerint a Brexit-szavazás óta Nyugat-Európában, és főleg az Egyesült Királyságban lassult le a befektetői tevékenység. Az, hogy az index nem esett drasztikusabban, a régió rugalmasságát és kitartását mutatja.

A globális folyamatok tükrében mindenképpen beszédes adat, hogy jelenleg csupán a válaszadók 7%-a várja, hogy a nemzetközi kihatással is bíró körülmények az elkövetkező fél év során pozitív irányba fognak változni, míg tavasszal ez az arány a megkérdezettek csaknem negyede, 24% volt. Bár – csakúgy mint akkor – továbbra is hozzávetőlegesen egyharmaduk várja a helyzet további romlását, vagyis mégsem uralkodott el annyira a pesszimizmus.

A válaszadók csaknem kétharmada ezeknek megfelelően a régió gazdaságainak mielőbbi stabilizálását sürgetné.

Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere kiemelte: „A felmérésünk szerint a közép-európai gazdasági várakozások enyhe hanyatlása ellenére a befektetők a vállalatok hitelelérési lehetőségeit továbbra is nagyon jónak tartják. A tavalyi 70%-hoz képest idén már 83%-uk nem vár változást a hitelekhez való hozzáférés terén, ami várhatóan serkenteni fogja az üzleti aktivitást. Mindezt az is alátámasztja, hogy a következő fél évben már a megkérdezettek 20%-a várja a tranzakciók méretének növekedését, és a válaszadók 70%-a kíván új ügyletekre koncentrálni. Ez így együtt egyértelműen kecsegtetőbb, mint 2004 és 2007 között, a felmérés és a befektetői kedv „aranykorában”. GDP-növekedés tekintetében, a 2016. harmadik negyedévére becsült 2,9%-kal  Közép-Európa továbbra is a kontinens legerősebb régiójának számít.”

A válaszadók az új befektetési terepeket illetően – és a bizonytalan gazdasági környezettel összhangban –, inkább „biztosra mennek”, és a piacvezetőket célozzák meg (a tavalyi 51%-kal szemben idén már a megkérdezettek 67%-a). A feltörekvő középvállalatok iránti érdeklődés befektetői szempontból csaknem a felére, 43%-ról 20%-ra esett vissza, ezzel egy időben azonban vonzóbbá váltak a startupok.

„A startupok most minden korábbi felmérésünkben látottaknál magasabb arányban jelennek meg, immár a válaszadók 13%-a tekinti őket a leginkább versenyképes szegmensnek. A startupok a felmérés első tíz évében alig kerültek a képbe, de a számos sikertörténet a vállalkozókat és befektetőket is egyaránt arra ösztönözte, hogy a piacnak erre az igen fontos szegmensére is felfigyeljenek” – hangsúlyozta Seres Béla.

 

Forrás: Pr7/Deloitte

Partneroldalak