2019. december. 6. péntek - Miklós napja van
Banner
Banner
Banner
Startupfővárost csinálna a kormány Budapestből

Startupfővárost csinálna a kormány Budapestből

2017. január 5. 12:51

Elfogadta a kormány a digitális startupstratégiát, amely virágzó, az innovatív, nagy növekedési potenciállal bíró startup vállalkozások központjává fejlesztené Budapestet és a kapcsolódó vidéki egyetemi kutatóközpontokat. 

Felkarolja a teljes hazai startup-ökoszisztémát Magyarország minap elfogadott digitális startupstratégiája, amelynek lényege, hogy a nagy növekedési potenciállal bíró, fiatal vállalkozások fejlődéséhez szükséges kereteket 2020-ig meghatározza. A részletek kidolgozása folyamatos, azonban pár elem már nyilvánvaló, derül ki a Magyar Időkhöz eljuttatott dokumentumból.

A stratégia összefoglalója rámutat: a magyar gazdaság legdinamikusabb, leginnovatívabb vállalatai között számos, viszonylag kicsi, nagyon gyorsan növekvő, már a születésétől fogva globális piacra termelő céget találunk.

Ezek az elmúlt években gombamód szaporodó, tevékenységüket jellemzően az infokommunikációs technológiákra építő vállalkozások messze túlmutatnak az átlagos vállalkozói léten. A program ezért elsősorban azokra a mikro- és kisvállalkozásokra koncentrál, amelyek már létrejöttükkor a globális piacot célozzák meg, mivel a versenyben ezek a cégek a legnyitottabbak a modern technológiákra.

A startup-ökoszisztéma sok szereplőből álló rendszer. Ezek a szereplők 2020-ra, a Digitális Magyarország stratégia megvalósulását követően már nem individuális szereplők lesznek, akik csak véletlenül találnak egymásra, mivel kiépülnek a rendszer hatékony működéséhez szükséges tudásközpontok. Idetartoznak az egyetemek, a magyar és a külföldi befektetők, a városi önkormányzatok, valamint a már működő startupok és azok az alapítványok, amelyek segítik az ökoszisztéma működését, a piacok felkutatását. Így a várakozások szerint nemcsak a hazai, hanem a külföldi startupperek számára is vonzó lehet Magyarország.

A hazai startupvilág számos előnnyel és hátránnyal néz szembe. Előnyös, hogy Budapest rendkívül vonzó a fiatal vállalkozók számára, emellett olyan nemzetközi rendezvényeket szerveznek, amelyek még vonzóbbá teszik a várost. Az alacsony megélhetési és munkaerőköltségek miatt lényegesen többet ér egy startup befektetése Budapesten, mint egy drágább nagyvárosban. Viszonylag könnyű a cégalapítás, és igénybe vehetők kedvezményes adózási formák is (kata, kiva). Ugyanakkor az adózási, valamint a szabályozási környezet esetében még mindig van tennivaló.

A startupok támogatását célzó környezet kialakításához a szabályozói környezet átalakítása is szükséges. A felmérések szerint a hazai kkv-knak meglehetősen magasak az adminisztrációs terhei, valamint bonyolult a szabályozás.

A rendszer egyszerűsítése nélkülözhetetlen, mivel a startupok sajátos jellemzője, hogy az első években a vállalkozásnak többnyire nincs nyeresége, miközben maga a termék- és vállalkozásfejlesztés is nagy kockázatokat hordoz. Így a kutatás-fejlesztés és az innováció klasszikus adóoldali támogatási eszközeit – például a kutatás-fejlesztés költségeinek leírását a társaságiadó-alapból – a legtöbb esetben nem tudják igénybe venni. Ezenfelül az említett cégek nehezen jutnak hagyományos, általában banki kölcsönhöz. Hátravan még a hazai startup-ökoszisztéma lehetséges támogatói körének feltérképezése, valamint a szükséges információk összegyűjtése is. A fiatalok vállalati kompetenciáihoz pedig nélkülözhetetlen az idegennyelv-tudás – elsősorban az angol – erősítése.

Az idei évtől számos kedvezményt kaphatnak a kisvállalkozások, ráadásul az európai uniós pályázatok cégek fejlesztését segítő kiírásai is megjelennek. Emellett több alapítvány, valamint angyalbefektető várja ugrásra készen a kreatív és egyedi ötleteket.

 

Forrás: Pr7/Magyar Idők

Partneroldalak