2021. január. 20. szerda - Sebestyén napja van
Banner
Banner
Banner
Üzleti angyalnak lenni jó befektetés

Üzleti angyalnak lenni jó befektetés

2018. május 4. 14:17

Az egységesebb, hatékonyabb régiós piac érdekében hozza össze a Magyar Üzleti Angyal Egyesület (HunBAN) a közép-kelet európai „angyalbefektetőket” és a helyi startupokat május 9-én Budapesten. A HunBAN versenyén induló legjobb ötleteket a rendezvényen értékes üzletfejlesztési, jogi és marketing támogatási csomagokkal díjazzák. 

Az European Business Angel Network (EBAN) adatai szerint a teljes európai, korai fázisú vállalkozások befektetési piacára 2016-ban összességében a kockázati tőkével és a közösségi finanszírozással együtt 9,9 milliárd euró érkezett. Ebből az angyalbefektetések 2016-ban elérték a 6,7 milliárd eurót, amely mintegy tíz százalékos növekedést jelent 2015-höz évhez képest.

A lista élén a fejlett piacok állnak: az első helyezett 98 millió euróval az Egyesült Királyság, amit Spanyolország 66, Finnország 53 és Németország 51 millió euróval követ. A közép-kelet európai számok ennél jóval kisebbek, azonban ebben a régióban is több, egyre erősebb befektetői közösség működik. Az EBAN számításai szerint az ilyen típusú befektetések átlagos megtérülése kifejezetten magas, 5 év alatt mintegy 2,6-szoros.

Egységes régiós startup piac szükséges

A szervezők szerint egy egységes régiós startup piac jelentősen növelné a térség innovációs erejét és versenyképességét. A budapesti rendezvény célja ezért a befektetők és az induló vállalkozások, ötletgazdák összehozása, valamint az európai hálózaton belüli szorosabb régiós kooperáció támogatása.

„A hosszú távú célunk az, hogy széleskörű együttműködéssel egy egységes piac irányába tereljük az iparágat, valamint népszerűsítsük az angyalbefektetést Közép-Kelet Európában. Az angyalbefektetés ugyanis nemcsak egy kifejezetten jól megtérülő befektetési forma, hanem a korai fázisú invesztíciók révén igazán hatékonyan segíti az előremutató vállalkozás ötleteket” – mondta Károlyi Antal, a Magyar Üzleti Angyal Egyesület elnöke.


Az angyalbefektetés hatékonyan segíti az előremutató vállalkozási ötleteket                                   Stockphoto

A budapesti régiós találkozón a közép-kelet európai piac szlovén, szlovák, horvát, osztrák és magyar prominensei beszélnek üzleti tevekénységükről, a startup világ helyzetéről, valamint esettanulmányokat mutatnak be. A rendezvény főelőadója Johann „Hansi” Hansmann, az osztrák startup szcéna vezéralakja, aki a Runtastic applikáción túl számos sikeres befektetést tud maga mögött. Az eseményen emellett ott lesz számos, már befutott vállalkozás, így például a nemrég eladott szegedi, biotechnológiával foglalkozó Solvo, a szintén szegedi, online marketing szoftvert fejlesztő Antavo alapítói és befektetőik, de olyan sikertörténetekről is lehet majd hallani, mint az önvezető technológiát fejlesztő, és hazánkban egyedüliként közúton tesztelő AIMotive sztorija. 

Az Angel Investment Day-en hirdetik ki a HunBAN startup pitch vetélkedőjének nyerteseit is. A legígéretesebb ötletek egyebek mellett több ezer euró értékben branding workshopot (Geometry Group), csapatépítést (Horizont Kraft Brewery), befektetési jogi tanácsadást (Bird & Bird Lawyer Office), valamint Bitdefender és Microsoft szoftver és cloud hozzáférést kaphatnak vállalkozásuk sikeres elindításához. A rendezvény partnere és támogatója továbbá a régiós angyalszövetségek mellett a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt, a Microsoft, valamint a Starschema. 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.

Partneroldalak