2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
A magas hozam vonzza a tőkét az ingatlanpiacra

A magas hozam vonzza a tőkét az ingatlanpiacra

2018. december 3. 11:33

Többségében hazai megrendelésből pörög az idén eddig 1,7 milliárd eurósra hízó magyar ingatlanpiac, a lendület pedig várhatóan még évekig kitart. A szakemberek szerint a kedvező gazdasági és hozamkörnyezet és a közép-európai átlagtól még mindig elmaradó árak miatt minden szegmensben nagyon komoly befektetési kedv tapasztalható.

A lakóingatlanok, irodák, turisztikai és irodaház-beruházások, kereskedelmi központok iránt egyaránt erős a kereslet, ez hajtja a kivitelezői piacot és persze az árakat is – ismertette a látványos piaci folyamatok mögött megbúvó indokokat Kővári Mihály, a Sberbank Magyarország Zrt. projektfinanszírozási vezetője az Inforádiónak adott interjújában.

Komoly növekmény látható a megtakarítások piacán is, így a befektetési tőkével együtt az ingatlanalapokba ömlő források folyamatos vételi kényszert teremtettek a befektető intézmények részéről. Ezek az instrumentumok ráadásul kevésbé árérzékenyek, így nagy étvágyukkal és töretlen vásárlási kedvükkel tovább hajtják felfelé a négyzetméter-átlagárakat.

Jó üzlet az ingatlanvásárlás

Ami a magánszemélyeket illeti, a mozdítható tőkével rendelkezőknek a tartósan alacsony kamatkörnyezet miatt továbbra is az ingatlanvásárlás mutatkozik jobb üzletnek. Bár a lakások lassabban válthatók forintra, mint más befektetési formák, a hasznosításból – például kiadásból – származó járulékos haszon a folyamatos értéknövekmény mellett tovább növeli a bevételt. A lakásárakban ugyanakkor már a stagnálás is csak halvány remény, a kereslet és a potenciális újlakás-tulajdonosok száma még nagy tartalékokkal bír, hiszen még a válság előtti lakásépítési ütemet sem értük el – vélte Kővári Mihály.

A szakértő szerint a helyzet különösen nehéz az első lakásra vágyó fiatalok és a nagyobbra váltás előtt álló családosok körében, akik számára talán egy kormányzati támogatású program jelenthetne komolyabb segítséget, például azzal, ha az érintettek kedvezményes áfával juthatnának hozzá az ingatlanokhoz. 

Pr7
Forrás: Sberbank Magyarország Zrt.

Partneroldalak