2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
A vártnál magasabb növekedés és alacsonyabb hiány lehet idén

A vártnál magasabb növekedés és alacsonyabb hiány lehet idén

2018. december 21. 16:23

Magyarország egyre jobban teljesít, a gazdaság erőteljes fejlődésének köszönhetően eredményes évet tudhatunk magunk mögött. A kormány legfrissebb számításai szerint az előzetes várakozásokat meghaladó, 4,6 százalékos növekedés valósulhat meg idén. Az államháztartási hiány a kitűzött cél alatt teljesülhet, és az államadósság is a vártnál nagyobb mértékben csökkenhet. A kedvező folyamatok a jövőben is fennmaradnak, így stabil költségvetés mellett folytatódhat a gazdaság dinamikus bővülése.

Az aktuális makrogazdasági és költségvetési előrejelzés az utóbbi időszak folyamatainak tükrében mutatja be a magyar gazdaság várható kilátásait. Miután a harmadik negyedévben soha nem látott mértékű, az uniós átlagos két- és félszeresét meghaladó, 5,2 százalékos gazdasági bővülést láthattunk, az év egészre a korábbi 4,3 százalék helyett már 4,6 százalékos növekedést vár a kormány – közölte a Pénzügyminisztérium.

Hozzátették, ehhez számos tényező együttesen járul hozzá, kiemelten a hatéves adó- és bérmegállapodás hatásaként a kétszámjegyű béremelkedés, a történelmi mértékű foglalkoztatottság, ezek eredményeként pedig az emelkedő fogyasztás, ami hozzávetőlegesen a felét adta a GDP növekedésnek az elmúlt negyedévekben. A gazdasági növekedés széles bázison nyugszik, minden szektor hozzájárul annak kedvező teljesítményéhez.

Stabil a költségvetés helyzete

Kiemelték, az idei évben a növekedés egyik fő hajtóerejét a beruházások képezik, ami döntően a kormány otthonteremtési programjának, a hatékony uniós forrásfelhasználásnak, a hazai költségvetésből megvalósuló közérdekű beruházásoknak, valamint a nagyvállalati beruházásoknak köszönhető. A bővülés fenntarthatóságát jelzik a belső és külső egyensúlyi mutatók, a költségvetés stabil helyzete, illetve hogy az ország fizetési mérlege és finanszírozási képessége egyaránt pozitív.

Az államháztartási hiány az idei évben a kitűzött cél alatt, 1,9-2,1 százalék között teljesülhet, majd folyamatos csökkenést követően a kormányzati ciklus végére elérheti a fél százalékot. Ehhez elsősorban a folytatódó adócsökkentések mellett növekvő adóbevételek járulnak hozzá, a többletforrások pedig a kormány gazdaság és társadalompolitikai céljainak – különös tekintettel a családokat támogató intézkedések – hatékonyabb megvalósulását teszik lehetővé. Ezzel párhuzamosan megvalósul a GDP arányos államadósság további csökkenése, így a tavalyi év 73,3 százalékos mértékéről idén 71 százalékra, míg 2022-re hatvan százalék alá mérséklődhet – fejtette ki a tárca.

Kedvező finanszírozási képesség

Végetezül arról tájékoztattak, hogy az infláció mértéke az év tizenegy hónapjában 2,9 százalék volt, ami számításaik szerint idén és jövőre is három százalék alatt maradhat, de ezt követően sem lesz ennél magasabb az áremelkedés. A külső egyensúlyi folyamatok 2018-ban összességében az előzetesen vártnak megfelelően alakulnak: a külkereskedelmi mérleg pozitív, a kamatkiadások csökkennek, az ország finanszírozási képessége pedig továbbra is kedvező.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Pénzügyminisztérium

Partneroldalak