2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Biztosítják az államháztartás stabilitását a növekvő adóbevételek

Biztosítják az államháztartás stabilitását a növekvő adóbevételek

2018. november 9. 12:56

A gazdaságfehérítő intézkedéseknek és a magas ütemű gazdasági növekedésnek köszönhetően az idei évet folyamatosan növekvő adóbevételek jellemzik. A költségvetés így továbbra is biztosítani tudja a társadalmi célokat szolgáló intézkedések fedezetét, valamint a hazai és uniós forrásból megvalósuló fejlesztések finanszírozását. A tervezett  négy százalék feletti gazdasági bővüléssel összhangban a hiánycél változatlanul a GDP 2,4 százaléka.

Az elmúlt évek alatt a magyar gazdaság egyértelműen stabillá, növekedése pedig kiegyensúlyozottá vált. Az idei második negyedévében kiemelkedő mértékben, éves összevetést tekintve 4,9 százalékkal bővült a hazai GDP. Magyarországon ma már csaknem 4,5 millió embernek van munkája, ami 770 ezerrel több dolgozót jelent 2010-hez képest. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékon áll. Mindez azt mutatja, hogy eredményes a béremelésre és adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika. Ennek köszönhetően a magyar családok életszínvonala érdemben javulni tud, miközben a költségvetés bevételei is emelkednek – közölte a Pénzügyminisztérium.

Bővülő lakossági fogyasztás

Kiemelték, a kormány gazdaságfehérítő intézkedései és a bővülő lakossági fogyasztás nyomán 2018 tíz hónapja alatt az általános forgalmi adóból származó bevételek 440,2 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származó bevételek 74 milliárd forinttal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest. A személyi jövedelemadó esetén amellett keletkezett 209 milliárd forinttal több bevétel, hogy továbbra is magyar munkavállalók jövedelmét terheli az EU-ban a harmadik legalacsonyabb jövedelemadó.

A biztosított munkavállalók által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok pedig 224,4 milliárd forinttal haladták meg a 2017. évi október végéig befolyt összeget. Emellett a bevételi oldalról kiemelhető, hogy októberben 131 milliárd forintot utalt át Brüsszel, 472 milliárd forintra emelve ezzel idén a költségvetésbe érkezett uniós bevételek összegét, ami az év hátralevő részében még jelentősen emelkedhet.

Folytatódott az uniós kiadások megelőlegezése

A kiadási oldal esetén ki kell emelni – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium, hogy a novemberi hosszú hétvégére való tekintettel már október utolsó napjaiban elindították a központi költségvetési szervek a bérkifizetéseket, az utalások értéke meghaladta a százmilliárd forintot. Ezzel egy időben a családtámogatások is hamarabb megérkeztek, amely mintegy harmincmilliárd forintos tételt jelentett. Októberben folytatódott az uniós kiadások megelőlegezése, valamint a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések – mint például kiemelt közúti projektek, közúthálózat felújítása, Modern Városok Program, Egészséges Budapest Program – finanszírozása.

Az államháztartás központi alrendszere 2018 tíz hónapja alatt 1678 milliárd forint hiánnyal zárta. Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1691,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 37,6 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 24,3 milliárd forintos hiányt mutattak. Idén októberben a központi alrendszer 181,6 milliárd forintos hiánya közel megegyezett az előző év azonos hónapjának adatával.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pénzügyminisztérium

Partneroldalak