2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Csaknem kéttucatnyi engedélyt vont vissza a jegybank

Csaknem kéttucatnyi engedélyt vont vissza a jegybank

2018. november 8. 9:43

Jelentősen erősítette a jegybank az elmúlt években a pénzügyi piacokon – a szolgáltatók mellett – a közvetítők felügyelését is. Legfrissebb határozataiban 23 független pénzpiaci közvetítő tevékenységi engedélyét vonta vissza. A jegybank összesen 2,3 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az majd kéttucatnyi közvetítőre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelése keretében ellenőrizte, hogy a független pénzpiaci közvetítők – alkuszok, többes ügynökök és többes kiemelt közvetítők – miként tesznek eleget a hitelintézeti törvényben, illetve a jegybank vonatkozó rendeletében előírt féléves adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A törvény 2017. januári módosítása nyomán ugyanis a független pénzpiaci közvetítők – többek közt a vezető állású személyének büntetlen előélete, jó üzleti hírneve és legalább 3 éves szakmai gyakorlata, valamint a kötelező felelősségbiztosítás megléte mellett – az MNB-rendelet szerint rendszeres adatszolgáltatás teljesítésére is kötelesek. A közvetítői működésre jogosító engedélyt csak olyan szolgáltató kaphatja meg, amely a jogszabályban meghatározott vagy azon alapuló adatszolgáltatásra felkészült, s vállalja annak folyamatos teljesítését.

Az MNB megállapította, hogy a jelenleg 434 adatszolgáltatásra kötelezett független pénzpiaci közvetítő közül 23 piaci szereplő – több jegybanki felhívás és határozati kötelezés ellenére – nem teljesítette ezen adatszolgáltatási kötelezettségét. Az adatszolgáltatás a működési engedély birtoklásának előfeltétele, így azt az engedély meglétének teljes időtartama alatt akkor is teljesíteni kell, ha a közvetítő esetleg időlegesen nem végez szakmai tevékenységet.

Kiemelt szigor

A megfelelő adatminőség és a jogszabályszerű adatszolgáltatás biztosítja, hogy a felügyeleti hatóság és maguk a közvetítők is valós képet kapjanak a piac működéséről, s proaktívan kezelhessék az esetlegesen felmerülő kockázatokat. A jegybank ezért – mint azt egyéb pénzügyi intézményekkel kapcsolatos korábbi határozatai is jelzik – kiemelt szigorral lép fel az adatszolgáltatás teljesítését felróhatóan elmulasztó piaci szereplőkkel szemben. 

Mindezek alapján az MNB valamennyi érintett, a szolgáltatásuk nyújtásához szükséges engedélyezési feltételt – így például az adatszolgáltatást –nem teljesítő, s így a törvény előírásainak meg nem felelő pénzpiaci közvetítő tevékenységi engedélyét visszavonta. Az engedély visszavonását megelőzően – a fokozatosság elve mentén – a jegybank valamennyi jogsértő közvetítőre százezer forint (összesen 2,3 millió forint) felügyeleti bírságot is kiszabott. A vonatkozó jogszabály alapján a tevékenységi engedély szankcióként alkalmazott visszavonása miatt az érintett intézmények vezető állású személyei öt évig nem vállalhatnak hasonló tisztséget.

A biztosításközvetítői- és a pénzpiaci közvetítői felügyelés egyik fő feladata annak biztosítása, hogy kizárólag azok a szereplők legyenek jelen a piacon, akik folyamatosan megfelelnek a személyi és tárgyi feltételeknek, így a felelősségbiztosítás és a tőkekövetelmény (biztosításközvetítők esetében) mellett az adatszolgáltatási kötelezettségüket is teljesítik. 

Mint emlékezetes, piactisztító tevékenysége során az MNB az elmúlt években csaknem kétezer megbízó nélkül nyilvántartott tőkepiaci közvetítőt törölt nyilvántartásából, s mintegy félszáz – igazolt felelősségbiztosítás nélküli – pénzpiaci közvetítő engedélyét vonta vissza. Az engedéllyel vagy regisztrációval rendelkező közvetítők adatait az MNB bárki számára díjmentesen hozzáférhető közvetítői nyilvántartásai tartalmazzák. A jogosulatlan piaci szereplők listája pedig a jegybank honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában érhető el.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Magyar Nemzeti Bank

Partneroldalak