2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Csökkenő adók, bővülő gazdaság

Csökkenő adók, bővülő gazdaság

2019. január 16. 13:33

A magyar gazdaság – az uniós átlagot jóval meghaladó – jó teljesítménye mögött a munkavállalókat, a vállalkozásokat és a családokat támogató átgondolt pénzügyi és adópolitikai lépések állnak – hangsúlyozta Gion Gábor államtitkár az Euromoney gazdasági magazin közép-kelet-európai fórumán.

A hazai kihívásokhoz illeszkedő adórendszer és az adócsökkentés politikája jól működik. A gazdaságfehérítő intézkedések az államháztartás számára jelentős plusz bevételeket hoztak – jelentette ki a bécsi konferencián a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős államtitkára. Gion Gábor elmondta, a magyar gazdaság – az uniós átlagot jóval meghaladó – jó teljesítménye mögött a munkavállalókat, a vállalkozásokat és a családokat támogató átgondolt pénzügyi és adópolitikai lépések állnak.
 
Hozzátette: a költségvetés bevételei az adócsökkentések ellenére jelentősen emelkedtek az elmúlt évben – mutatott rá az államtitkár. Mint mondta: tavaly 724 milliárd forinttal több bevétel érkezett a legfontosabb közterhekből, vagyis a társasági és a jövedéki adóból, az áfából, a járulékokból, a szociális hozzájárulási adóból, valamint a személyi jövedelemadóból, mint 2017-ben.

Egyre nő a beruházások száma

Gion Gábor a magyar gazdaságpolitikai elmúlt időszakát értékelve kijelentette: a legfrissebb adatok szerint a kitűzött céloknak megfelelően a gazdaság folyamatosan növekszik, a foglalkoztatás bővül, a munkanélküliség rekord alacsony szinten van. Az emelkedő bérek az alacsony inflációs környezetben jelentős fogyasztásbővülést eredményeznek, illetve a kedvező adószabályozás miatt is egyre nő a beruházások száma Magyarországon.

Az adócsökkentés adópolitikája kifizetődő, hiszen Magyarország mára bekerült a világ tíz legjobb befektetési célpontjai közé. Csak tavaly 98 külföldi nagyberuházás érkezett, amellyel 17 ezer új munkahely létesült hazánkban, a beruházások összértéke pedig meghaladta az 1380 milliárd forintot – tette hozzá az államtitkár.

Gazdaságpolitikai mérföldkő
 
Az államtitkár szerint a hatéves bérmegállapodás gazdaságpolitikai mérföldkőnek tekinthető, amely a munkaadói adóterhek jelentős csökkentését, az egységessé váló társasági adókulcs egyszámjegyűvé tételét, továbbá a 2018-at követő években a reálbér-növekedéstől függő további munkáltatói adómérséklést tesz lehetővé. A magyar gazdaság előtt álló feladatokat ismertetve Gion Gábor a versenyképesség szempontjából fontos magas hozzáadott értéket teremtő termelési folyamatok megerősítésére hívta fel a figyelmet.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Pénzügyminisztérium

Partneroldalak