2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Egyre többen választják a kisadózók tételes adóját

Egyre többen választják a kisadózók tételes adóját

2019. január 16. 11:17

Már 315 ezernél is több vállalkozó választotta a katát, Magyarország legegyszerűbb és legnépszerűbb adózási formáját. A kisvállalkozók az eddigi kedvezmények mellett újabb köztehercsökkentéssel is számolhatnak az idén, hiszen január 1-től  nyolcról tizenkétmillió forintra emelkedik az alanyi áfamentesség választásának értékhatára, vagyis nem kell áfát felszámítaniuk és fizetniük – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

A napokban minden katás, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adóját vállalkozó elektronikus formában tájékoztató levelet kap a kedvező változásokról az adóhivataltól – jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter elmondta, a már 315 ezernél is több vállalkozó választotta a katát, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adóját, Magyarország legegyszerűbb és legnépszerűbb adózási formáját. A kisvállalkozók az eddigi kedvezmények mellett újabb köztehercsökkentéssel is számolhatnak az idén, hiszen január 1-től  nyolcról tizenkétmillió forintra emelkedik az alanyi áfamentesség választásának értékhatára, vagyis nem kell áfát felszámítaniuk és fizetniük.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy a kormány több speciális adózási formát kínál a vállalkozásoknak, amelyek – az adócsökkentés politikájának köszönhetően – egyre kedvezőbbé válnak. Emlékeztetett, hogy 2017-ben megduplázódott a kata bevételi határa, hatmillióról tizenkétmillióra. A kisvállalkozókat érintő könnyítések idén is folytatódtak: négymillió forinttal – tizenkétmillió forintra – nőtt az általános forgalmi adó (áfa) alanyi mentességének az értékhatára. Az alanyi adómentes vállalkozásnak – főszabály szerint – nem kell áfát felszámítania és fizetnie, valamint áfa bevallást sem kell benyújtania – részletezte a miniszter.

Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó

Varga Mihály emlékezetett: az adórendszer fejlesztését ösztönző kormányzati lépéseknek köszönhetően Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó, a harmadik legalacsonyabb a személyi jövedelemadó, valamint több kedvező adózási forma is elérhető a vállalkozások számára. Emellett az adóhivatal már harmadik éve készíti el a magánszemélyeknek a személyi jövedelemadó-bevallását, a cél az, hogy a vállalkozások adminisztrációs terhei is csökkenjenek.

Varga Mihály ismertette, hogy a kata 2013-as bevezetése óta Magyarország legnépszerűbb adófajtájává vált, köszönhetően annak, hogy havi ötvenezer forint befizetésével a vállalkozó megszabadul a társasági- és személyi jövedelemadó, a járulékok és a szociális hozzájárulási adó terhétől is.

Csökkenő adminisztráció

Az adózási forma amellett, hogy a legnagyobb megtakarítást biztosítja a vállalkozások számára és drasztikusan csökkenti az adminisztrációs feladatokat, még rendkívül rugalmas is. Az alanyi mentességet választó katásoknak 2019-ben mindössze egyetlen nyilatkozatot kell benyújtaniuk, de azt is majd csak 2020-ban – közölte a miniszter.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Pénzügyminisztérium

Partneroldalak