2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Érdemes időben elkezdeni a TAO bevallást

Érdemes időben elkezdeni a TAO bevallást

2019. január 23. 12:13

Jelentős terheket róhat a cégek pénzügyi munkatársaira a társasági adó bevallása, ezért érdemes időben elkezdeni az előkészületeket – hívta fel a figyelmet a Mazars. Bizonyos iratok hiánya elszalasztott kedvezményeket és adóalap-növekedést is jelenthet. 

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) közzétette a 2018. évi társasági adóról szóló 1829-es bevallási nyomtatvány tervezetét, ami számos feladatot róhat a gazdálkodó szervezetekre – figyelmeztet a Mazars. Noha a bevallás benyújtásának határideje május végén van, érdemes már most nekilátni az ehhez szükséges teendőknek.

„Már a társasági adóalap megállapítása is komoly adminisztrációt igényel, ami jelentős terheket róhat a gazdasági társaságok pénzügyi munkatársaira. Az adóalap az adózás előtti eredményt alapul véve történik, ám megállapításához számos korrekciós tételt kell figyelembe venni. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a szükséges főkönyvi adatok, tárgyi eszköz analitikák és az adóalap módosító tételek pontosan meglegyenek” – emelte ki H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója.

Adóalap-csökkentő tételek

A legfontosabb adóalap-csökkentő tételek közé tartoznak az értékcsökkenési leírások, K+F költségek, a céltartalékok, fejlesztési tartalékok, bírságok, önellenőrzések hatásainak elkülönítései. Ezeket megfelelő részletességgel kell elkészíteni, ami gyakran nem egyszerű feladat. 

„Az adó összegének kiszámításakor ráadásul olyan információkra is szükség lehet, amelyek a főkönyvi adatokból nem következtethetők ki közvetlenül. Ezek elkészítése külön nyilvántartások vezetését igényli, így többletfeladatot jelent. Ilyen lehet egyebek közt a korábbi évek elhatárolt veszteségeinek kiszámítása, az alultőkésítési számítások elvégzése, a fejlesztési tartalék terhére beszerzett tárgyi eszközök amortizációjának manuális korrekciói vagy a kapcsolt felek közötti ügyletek során alkalmazott transzferárak korrekciói” – emelte ki az adóigazgató. 

Adminisztratív feltételek

Ezeken túl is akadhatnak olyan feladatok, amelyek valamilyen adminisztratív feltételhez kötöttek. Ilyen lehet a nyilatkozatok beszerzése vagy szerződések megkötése a közhasznú szervezeteknek vagy felsőoktatási intézményeknek adott támogatásokról vagy a nem adomány céljából adott támogatások esetében.

„Fontos, hogy az adóbevallás benyújtásakor ezekkel a jogszabályban előírt nyilatkozatokkal már rendelkezni kell, ezek nélkül ugyanis az akár ötven százalékos támogatási kedvezmények nem vehetők igénybe. Sőt, a támogatás jellemzőitől függően akár adóalap növelés is szükséges lehet” – mondta H. Nagy Dániel.  

A 1829-es bevallási nyomtatvány rendelkezik egyébként az energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézetek különadójáról, az innovációs járulékról, illetve a szakképzési hozzájárulásról is.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Mazars

Partneroldalak