2021. szeptember. 24. péntek - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Húszmillió forintra is büntetheti a NAV a kapcsolt vállalkozásokat

Húszmillió forintra is büntetheti a NAV a kapcsolt vállalkozásokat

2018. november 14. 9:59

Nyilatkozni kell a 2017-es üzleti évet érintően a CbC (Country-by-Country) jelentésben érintett hazai vállalkozásoknak december 31-ig, ha el akarják kerülni az adóhatóság által kiróható súlyos bírságot. Azonban a jelentéstételre nem kötelezett cégeknek is érdemes a 2017 óta történt esetleges változásokra figyelmet fordítaniuk – hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

A tavaly bevezetett országonkénti jelentés az új típusú háromszintű transzferár nyilvántartás egyik eleme, amely a multinacionális vállalatcsoportok működésének megismerését és a különböző adókockázatok feltérképezését segíti az adóhatóságok számára. Az új nyilvántartási rész legfőbb célja, hogy azon országok adóhatóságai, ahol a vállalatcsoport egyes cégei adóalanyok, nagyobb rálátással bírjanak a multinacionális vállalatcsoport egészére.

Az adatszolgáltatási kötelezettség csak azt a vállalatcsoportot érinti, amelynek az adatszolgáltatás évét megelőző pénzügyi év összevont (konszolidált) beszámolójában a bevétel elérte a 750 millió eurós (244 milliárd forint) összeget.

Az anyavállalatnak kötelező

„A törvény értelmében a multinacionális nagyvállalatoknál a végső anyavállalat kötelezett elsődlegesen a jelentés benyújtására, vagyis amennyiben egy magyar vállalkozás a hazánkban is működő vállalatcsoporton belül a magyar adóügyi illetőségű végső anyavállalat szerepét tölti be, akkor a NAV-nak szükséges benyújtani a jelentést, ami a 17CBC nyomtatvány kitöltésével tehető meg” – mondta el Kunsági Anna, a Crowe FST transzferár tanácsadási területének menedzsere.

Hozzátette: azt is érdemes ugyanakkor figyelembe venni, hogy amennyiben a magyar csoporttag a kijelölt anyavállalat szerepét tölti be, vagy önállóan jelentésre kötelezett csoporttagnak minősül, szintén jelentési kötelezettsége keletkezik. Az adatszolgáltatási kötelezettségen kívül egy külön nyomtatványon (18T201) a legelső alkalommal azt is szükséges bejelenteni, hogy a magyar csoporttag milyen minőségben teljesíti az adatszolgáltatást.

Húszmilliós bírság

Bejelentési, illetve változásbejelentési kötelezettség abban az esetben is keletkezik, ha a magyar vállalat nem kötelezett az adatszolgáltatás benyújtására: ilyenkor a bejelentés tartalmazza a riport leadásával megbízott csoporttag nevét, valamint az érintett csoporttag adóügyi illetőségét. A bejelentéseket a 18T201 Bejelentő és változásbejelentő B06 lapján lehet megtenni.

„Az ilyen esetekben különösen fontos, hogy amennyiben változnának a bejelentett adatok, azt harminc napon belül kell jelezni az adóhatóságnak, mivel a jelentés csúszása, vagy annak hibás kitöltése esetén a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) akár húszmillió forintig terjedő mulasztási bírságot is kiszabhat” – figyelmeztetett a Crowe FST menedzsere. Kunsági Anna hozzátette: amennyiben a bejelentés már 2017-ben megtörtént, akkor nincs szükség újabb bejelentésre addig, amíg nem történik ezzel kapcsolatos változás a vállalatcsoportban.

A rövid határidőre tekintettel érdemes tehát az érintett vállalkozásoknak a továbbiakban is figyelemmel kísérnie az adatszolgáltatási kötelezettséggel, a kötelezettség minőségével (anyavállalatként, helyettes anyavállalatként vagy önállóan jelentésre kötelezettként), az adatszolgáltatás pénzügyi évével, illetve az adatszolgáltató személyével – melyik vállalat nyújtja be a CbC jelentést – kapcsolatban keletkező változásokat.

Kunsági Anna szerint érdemes olyan szakemberek tanácsát igénybe venni, akik megfelelő tapasztalattal rendelkeznek a transzferár dokumentáció helyes kezelésével kapcsolatban.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Crowe FST

Partneroldalak