2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Így kell adóznia, ha használt dolgait árulja az interneten

Így kell adóznia, ha használt dolgait árulja az interneten

2018. december 13. 15:49

Az ünnepek közeledtével nem csak a bevásárlóközpontokban, plázákban, de az interneten is kitör a bevásárlási láz. Fontos tudni, hogy mindennek akár adózási vonzata is lehet.

„Az ünnepek közeledtével azt tapasztaljuk, hogy nem csak a webáruházas megrendelések sokasodnak, de felpörög a használt termékek online kereskedelme is. Egyre gyakrabban fordulnak hozzánk a felhasználók olyan kérdésekkel is, amelyek azt firtatják, hogy a NAV megadóztatja-e őket, ha viszonylag nagy mennyiségű kinőtt gyerekruhát, megunt játékot adnak el az interneten. Ezért döntöttük úgy, hogy összeszedjük a legfontosabb információkat” – mondja Bengyel Ádám, a Foxpost Zrt. vezérigazgatója. 

Az első és talán legfontosabb tudnivaló az – hívja fel a figyelmet a vezérigazgató –, hogy a gyerekek kinőtt ruháit, megunt játékait az interneten áruba bocsátó átlagos családanyát vagy családapát, a bakelitlemez-gyűjteményét meghirdető zenerajongót e tevékenysége kapcsán nagy valószínűséggel nem fenyegeti sem adóbevallási, sem szja-fizetési kötelezettség.

Hatszázezres küszöb

A NAV tájékoztatása szerint ugyanis a magánszemélynek – kivéve, ha a bevételt egyéni vállalkozóként szerzi meg – nem keletkezik adóköteles jövedelme az értékesítés(ek)ből, ha az év során az így szerzett bevétele nem haladja meg a hatszázezer forintot. Nem kell szja-t fizetnie akkor sem, ha az év során az ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem (vagyis az igazolt, elszámolható költségekkel csökkentett bevétel) nem haladja meg a kétszázezer forintot. Minden egyéb esetben az eladásból származó jövedelem – nem a bevétel – után 15 százalék szja-t kell fizetni.

Mi számít gazdasági tevékenységnek?

Fontos tudni, hogy a kétszázezer forintos szabály csak azokra érvényes, akik ingóságaikat nem üzletszerűen, azaz hivatalosan fogalmazva nem gazdasági tevékenység keretében értékesítik. Azt, hogy mi számít gazdasági tevékenységnek, szintén jól körülhatárolja az adóhivatal. Ha valaki valóban a saját otthonában fellelhető vagy megörökölt használt tárgyait értékesíti, akár nagyobb értékben, alkalomszerűen, az nem gazdasági tevékenység. Ha viszont valaki kifejezetten azért vásárol, hogy az így beszerzett dolgokat aztán rendszeresen meghirdesse és értékesítse például az interneten, az már gazdasági tevékenységnek számít.

„Annak tehát, hogy valaki – az adóhatóság értelmezésében – gazdasági tevékenységet végezzen, nem feltétele, hogy egyéni vállalkozó vagy egy vállalkozás tulajdonosa legyen" – hívja fel a figyelmet a vezérigazgató. Ha viszont gazdasági tevékenységről van szó, számolni kell az egészségügyi hozzájárulás megfizetésének kötelezettségével is. Ez nem minden, hiszen a gazdasági tevékenység még áfaalanyiságot is eredményez, vagyis a magánszemélynek ebben az esetben már adószámmal kell rendelkeznie, számla- illetve nyugtaadási kötelezettség terheli, továbbá ha nem választott alanyi adómentességet, áfafizetési és -bevallási kötelezettsége is van.

Jó hír ugyanakkor, hogy ha az adóév során az ingó értékesítésből származó bevétele nem haladja meg a hatszázezer forintot, még a gazdasági tevékenységet végző magánszemélynek sem keletkezik szja-köteles jövedelme – igaz, a többi, korábban említett közteher ettől még érvényes.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Foxpost Zrt.

Partneroldalak