2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Kampány indul a kiva népszerűsítésére

Kampány indul a kiva népszerűsítésére

2018. december 19. 14:59

Azt szeretné a kormány, ha egyre több vállalkozás választaná a kisvállalati adót (kivát), ezért kampányt indít a kiva népszerűsítésére –mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára. 

Eddig mintegy harmincezer vállalkozás választotta ezt az adózási formát, ezek a cégek a korábbi adózásról, például a társasági adóról való átállással az idén együttesen mintegy 35 milliárd forintot takarítanak meg. A kormány kampányt indít a kiva népszerűsítésére, azt kívánják elérni, hogy legalább negyvenezerre emelkedjék az azt választó cégek száma – jelezte Izer Norbert.

A Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára kiva jelenlegi kulcsa 13 százalék, de az újabb, várható adócsökkentések, így a szociális hozzájárulási adó tervezett csökkentése után a kiva kulcs 12 százalékra mérséklődhet – fűzte hozzá az államtitkár. Kiemelte: Magyarország eredményes évet tudhat maga mögött, az ország gazdasági növekedése minden várakozást felülmúl, a harmadik negyedévben a gazdasági bővülés elérte az 5,2 százalékot.

Sok pénzt spórolhatnak meg

Rámutatott: a cégek a megfelelő adózási mód kiválasztásával sok pénzt spórolhatnak meg a törvények adta keretek között, erre jó példa a kisvállalati adó. A 2013-tól választható kisvállalati adó (kiva) nemcsak a cégeknek biztosít jelentős egyszerűsítést, és több százezer forint megtakarítást, hanem az állami büdzsé bevételére is kedvezően hat. A PM szakértőinek számításai szerint ugyanis a tavalyi mintegy 23 milliárdos kiva bevétel idén közel a kétszeresére emelkedhet – fejtette ki az államtitkár.

Ezt az adózási formát azoknak a vállalkozásoknak érdemes választani, melyeknek a bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyek növekedésre, beruházásokra forgatják vissza a nyereségüket. A  kiva választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint a nyolcvan százaléka jobban járna, a kisvállalkozásokat a döntésben a tárca kiva kalkulátora is segíti.

Számottevően bővült idén a kivások köre

Az államtitkár ismertette, hogy a kiva mértéke január elseje óta 13 százalék, amely kiváltja a társasági adót és a munkáltatói adóterheket. Az adó alapjába ráadásul csak az osztalékként kivont nyereség számít bele, azaz a vállalkozásba visszaforgatott nyereség mentesül az adó alól. Hozzátette: a módosítás is hozzájárult ahhoz, hogy számottevően bővült idén a kivások köre, ugyanis míg a múlt év végén 15 ezer volt a számuk, addig ma már mintegy harmincezer kisvállalkozás él ezzel az adózási formával.

Izer Norbert kiemelte: idén decemberben még több közepes cégnek nyílik meg a kiva választási lehetősége, miután az új szabályok szerint az éves bevételre, illetve a mérlegfőösszegre vonatkozó belépési értékhatár ötszázmillió forintról egymilliárd forintra emelkedett. Az adónem mellett döntőknek az értékhatár gyors „kinövésétől” sem kell tartaniuk, mivel a jövő évtől a kiva alanyiság megszűnését eredményező értékhatár is nő, egyről hárommilliárd forintra.

Indul „a kérdezd a könyvelődet” kampány

Az államtitkár elmondta, hogy a PM most elindítja „a kérdezd a könyvelődet” kampányt, ugyanis a tárca tájékoztató leveleket küldött ki, az ügyfélkapun keresztül, ezt főleg az érintett cégek könyvelői kapták meg. Azon levelek szerint, amelyek részletes számításokat tartalmaztak, a cégek adókötelezettségének csökkenése összesen 23 milliárd forintot tenne ki, amennyiben mindannyian belépnének a kiva alá – mondta a PM államtitkára.

Pr7
Forrás: MTI

Partneroldalak