2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Magyarország az EU legnagyobb adócsökkentője

Magyarország az EU legnagyobb adócsökkentője

2018. december 6. 13:46

Tavaly Magyarország volt az Európai Unió legnagyobb adócsökkentője. A címvédésre jó esélyünk van, idén ugyanis mintegy 290 milliárd forintot, jövőre pedig több mint kétszázmilliárd forintot hagynak az adócsökkentések a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál – mondta Izer Norbert államtitkár.

Az Eurostat – az Európai Unió statisztikai hivatala – adatai szerint tavaly Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a GDP-arányos adóterhelés – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Joint Venture Szövetség és a Raiffeisen szervezte adókonferencián. Izer Norbert hozzátette: hazánkban az uniós trenddel ellentétben – ahol ez a ráta összességében emelkedett – a 2016-os 39,3 százalék után tavaly 38,4 százalékra csökkent az adók mértéke.

Jövőre többek között a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal emelkedik, az UHT és az ESL tej áfája pedig a legalacsonyabb mértékű, azaz öt százalékos  lesz – hívta fel a figyelmet  Izer Norbert hozzátéve, hogy a két intézkedés összességében negyvenmilliárd forintot hagy az érintetteknél. A kisvállalkozók lehetnek a jövő év legnagyobb nyertesei, hiszen nyolcmillió forintról tizenkétmillió forintra nő január 1-jétől a legkisebb vállalkozások áfamentessége – emelte ki az államtitkár megjegyezve, hogy az érintett cégek összességében mintegy tízmilliárd forintot spórolnak, és sokkal egyszerűbbé válik az adózásuk is.

A nyugdíjas dolgozók adója csökken

Izer Norbert arra is kitért, hogy a dolgozó nyugdíjasoknál és az őket foglalkoztató cégeknél is több pénz marad, mivel az öregségi nyugdíj mellett dolgozók adóterhe mindössze a 15 százalékos személyi-jövedelemadó lesz januártól. Az adócsökkentések a hitelintézeteket is érintik: az EBRD-megállapodás értelmében a bankadó felsőkulcsa 0,21 százalékról 0,2 százalékra csökken – szögezte le az államtitkár.

Néhány éven belül a legegyszerűbb adórendszer címét is szeretnénk megnyerni – ismertette a tárca jövőbeni terveit Izer Norbert. Kiemelte, hogy ezen a területen még van tennivaló. Mint mondta: „Jelenleg még mindig több mint 250 órát kell fordítnia egy átlagos cégnek az adóügyei intézésére, de jövőre már biztos, hogy javítunk ezen az eredményen, hiszen öt adófajtát megszüntettünk”.

Egyszerűsödik a cafetéria-rendszer

A magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadót már idén sem kell megfizetni és 2019. január 1-jétől megszűnik a hitelintézeti különadó, valamint a kulturális adó is. A baleseti adó a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad.

Emellett egyszerűsödik a cafetéria-rendszer is, a közterhek alapjának meghatározásához a béren kívüli juttatások esetében nem kell alkalmazni az 1,18-as szorzót, viszont a Szép-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem – tette hozzá az államtitkár.

Hunyor Erna Szofia
Forrés: Pr7/Pénzügyminisztérium

Partneroldalak