2023. június. 5. hétfõ - Fatime napja van
Banner
Banner
Banner
Marad a fordított áfa a magyar acélpiacon

Marad a fordított áfa a magyar acélpiacon

2018. október 9. 13:38

Újabb négy évvel meghosszabbították az acélipari termékekre alkalmazandó fordított adózást, mivel az intézkedés hatékony piactisztító eszköznek bizonyult.

Az acélipari termékek többségére alkalmazandó, eredetileg év végén lejáró, de szeptemberben 2022. június 30-ig meghosszabbított fordított adózás többek között a hengerelt, különböző szélességű vas vagy ötvözetlen acélipari termékeket, továbbá melegen hengerelt rúd vagy ötvözetlen acélból, illetve egyéb ötvözetlen acélból készült árucikkeket érinti – mutat rá az acél- és műanyagipari termékek nagykereskedelmével foglalkozó Carboferr Zrt. Kifejtették, az adócsalás elleni küzdelem egyik eszközeként is értelmezhető adózási forma lényege, hogy a belföldi tranzakciónál az áfát a termék beszerzője helyett annak vevője fizeti be.

A 2015 elejétől hatályba lépő intézkedések célja elsősorban az áfacsalás minimalizálása volt, ugyanakkor az adóelkerülő cégek nemcsak a költségvetésnek okoznak kárt, hanem a piaci szereplőknek is. Ugyanis az adóelkerülő vállalkozások rendkívül alacsony szintre szorították le az árakat, amely súlyos károkat – sok esetben csődöt – jelentett az amúgy is többnyire alacsony árrésekkel dolgozó hazai acélkereskedőknek.

Megszűntekmesterségesen lenyomott termékárak

Az intézkedés hatására elindult a piactisztulás: a kedvezőtlen adózás miatt a káros cégek kiléptek a piacról, aminek köszönhetően a korábbi mesterségesen lenyomott termékárak is megszűntek és a magyar piac a nemzetközi ármozgásokat követi. Ezt támasztják alá az elmúlt három év adatai is, amiből látszik, hogy a magyar piaci árak néhány hetes csúszással, de a nyugat-európai trendhez hasonlóan változnak. Emellett további pozitívum az is, hogy a két piac között a kormányzati intézkedés előtti +/- 12-15 százalékos árdifferencia 4-8 százalékra csökkent: az év második negyedévében a nyugat-európai betonacél tonnánkénti ára már 544, míg a hazai piacon 521 euró volt.


Az intézkedés segíti a torz piaci árak megszűnését: korábban az áfaelkerülő cégek a beszerzési ár alá nyomták az értékesítést
Fotó: MTI

„Ugyan a fordított adózás az acélipari kereskedelem tisztességes szereplőinek is megterhelő, de hatékony az áfaelkerülő cégekkel szemben, ezért fontosnak tartjuk, hogy sikerült újabb négy évvel meghosszabbítani. Ráadásul az intézkedés segíti a torz piaci árak megszűnését is, ami hosszú távon elengedhetetlen a törvényesen működő vállalkozások fennmaradásához, mert az áfaelkerülő cégek a beszerzési ár alá nyomták le az értékesítést” – mondta el Fazekas Roland, a Magyar Acél- és Fémkereskedők Egyesületének (MAFE) elnöke és a Carboferr Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: számos bizonytalan hátterű kereskedő cég eltűnése, valamint a hazai árak emelkedése is azt támasztja alá, hogy a kormányzati intézkedések elérték céljukat. 

Pozitív eredmények

Az eljárás egyébként nem kifejezetten magyar specialitás, mivel a régió több országában is bevezetek ilyen típusú intézkedéseket, amelyek a magyarhoz hasonló pozitív eredményekhez vezettek.

Az intézkedés várhatóan további ösztönzőket jelent majd az egyébként is dübörgő hazai építőipar (a legfrissebb adatok szerint az iparág teljesítménye 2017 és 2018 júliusa között 38 százalékot bővült, szemben az EU-ban regisztrált 3,9 százalékhoz képest), valamint a vas - és acélexport szereplői számára, akik összességében több mint 15 százalékos növekedéssel számolhattak az említett időszakban.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Carboferr

Partneroldalak