2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Megkezdődött a budapesti jegybankelnöki csúcstalálkozó

Megkezdődött a budapesti jegybankelnöki csúcstalálkozó

2018. november 9. 12:22

Első alkalommal Budapesten rendezték meg a Kína és a kelet-közép-európai országok jegybankelnökeit magában foglaló 16+1 csúcstalálkozót. A kétnapos eseménynél nagyobb szabású jegybanki rendezvény még nem volt Magyarországon. A magyar és a kínai jegybank közös szervezésében megrendezett találkozót Orbán Viktor miniszterelnök, Ji Kang (Yi Gang), a kínai jegybank elnöke és Matolcsy György, az MNB elnöke nyitotta meg. 

Kétnapos rendezvényre a kínai jegybankelnök mellett hazánkba érkezett négy közép-kelet- európai ország jegybankjának elnöke – Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Románia, Litvánia –, hat ország jegybankjának alelnöke (Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Montenegró, Szerbia), három jegybank pedig felső, illetve középvezetői szinten képviselteti magát: Lettország, Szlovákia, és Szlovénia. Emellett az Európai Központi Bank is megfigyelőt küldött a rendezvényre. 

Az ünnepélyes megnyitót követően a jegybanki delegációk kerekasztal-beszélgetéseken vettek részt, amelyeken szóba került egyebek mellett a kelet-közép-európai és a kínai gazdaságok fejlődése, a jegybankok pénzügyi együttműködési lehetőségei, valamint a meglévő és a potenciális jövőbeni együttműködési lehetőségek feltérképezése.


Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György jegybankelnök és Ji Kang (Yi Gang) a kínai jegybank elnöke a budapesti csútcstalálkozón (Fotó: MNB)


Az MNB közölte, a rendezvény várhatóan tovább erősíti Magyarország vezető szerepvállalását a 16 államból álló közép-kelet- európai régióban a Kínával való pénzügyi és jegybanki kapcsolatok fejlesztése terén.

Mint ismeretes, a kelet-közép-európai országok és Kína együttműködési platformja, a 16+1 együttműködés gondolata a 2011-ben Budapesten megrendezett Kína-KKE Gazdasági és Kereskedelmi Fórum után született, majd – 2017 novemberében – a szintén Budapesten megrendezett 6. Kína-KKE (16+1) csúcstalálkozón terjesztették ki az együttműködést a közép-kelet-európai országok és Kína kormányfői a jegybankokra is. 

Az együttműködésben Kínán kívül 11 EU tagállam – Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia – és öt nem uniós állam (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia) vesz részt. A 16 érintett európai ország a kontinens azon térsége, amely már most is a kontinens gazdasági növekedésének motorja, és amely további dinamikus növekedés előtt áll.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/MNB

Partneroldalak