2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Társasági adócsoport: csak pár nap van hátra

Társasági adócsoport: csak pár nap van hátra

2019. január 10. 14:40

Január 15-ig kérelmezhetik a társaságok a Nemzeti Adó-és Vámhivataltól – a 2019-es adóévre vonatkozóan – a társasági adócsoport létrehozását. A határidő jogvesztő, tehát azon vállalatcsoportok, amelyek január 15-ig nem nyújtanak be kérelmet, majd csak 2020-tól hozhatnak létre társasági adócsoportot.

„A csoportos társasági adózást új jogintézményként vezették be tavaly ősszel Magyarországon. Nemzetközi szinten több országban már régóta lehetőség a csoportos társasági adózás. Többek között a magyarhoz hasonló rendszer működik Európán belül az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Ausztriában, Hollandiában, Spanyolországban és Németországban is” – mondta el Ádám Endre, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

Az adócsoportban részt vevő társaságok csoportszinten számítják ki a társasági adókötelezettségüket, így bizonyos korlátozások mellett a nyereséges – pozitív adóalappal rendelkező – társaságok adóalapja csökkenthető a csoportban részt vevő veszteséges társaságok negatív adóalapjával. Egy vállalatcsoporton belül ezáltal egy adott évben alacsonyabb társasági adókötelezettség érhető el, mintha a tagok különállóan határoznák meg a fizetendő adójukat.

Nem kell transzferár dokumentációt készíteni

Továbbá a társasági adócsoport tagjai közötti ügyletekre nem vonatkoznak az úgynevezett transzferár-szabályok, azaz ezen tranzakciók esetében nem kell transzferár dokumentációt készíteni, illetve főszabály szerint nem kell alkalmazni a szokásos piaci ár elvét. 

„A társaságoknak azonban nem ajánlott elrugaszkodniuk a kapcsolt ügyletek árazását illetően a piaci áraktól, mert a társasági adótörvény alapelvei és egyéb részletszabályai alapján bizonyos esetekben az adóhatóság egy társasági adócsoport esetében is kifogásolhatja a kapcsolt ügyletek árazását. Nem lehet továbbá figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy más adózási jogszabályok – például.: az Áfa törvény és az Adózás rendjéről szóló törvény – is tartalmaznak rendelkezéseket a szokásos piaci ár alkalmazására vonatkozóan a kapcsolt ügyletek esetében, amely szabályok alól a társasági adócsoport tagjai nem mentesülnek” – tette hozzá Ádám Endre.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Deloitte

Partneroldalak