2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Terítéken a magyar gazdaságfehérítés

Terítéken a magyar gazdaságfehérítés

2018. november 6. 9:59

Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (Ekáer) és az online pénztárgépek bevezetése iránt egyre nagyobb a nemzetközi érdeklődés – hangsúlyozta Varga Mihály, aki az euróövezeti pénzügyminiszterek kibővített ülésének keretében kétoldalú megbeszélést folytatott román és cseh kollégájával. Az Eurogroup brüsszeli tanácskozásán a miniszterek az euróövezeti bankunió teljes kialakításáról is értekeztek, így az Európai Betétbiztosítási Rendszerről és a kapcsolódó védőhálókról is.

Magyarország továbbra is kiáll a bankunió nyitottságának és hatékonyságának, illetve az azon belüli és kívüli tagállamok közti egyenlő bánásmód fenntartása mellett – mutatott rá Varga Mihály. Mint a pénzügyminiszter elmondta: a kockázatcsökkentést támogatjuk, de a bankunión belüli ütemezési vitában nem kívánunk állást foglalni. Ugyanakkor az állampapírok szabályozását hazánk továbbra sem vonná be a kockázatcsökkentés témájába, és fenntartjuk, hogy a korábban elfogadott ütemtervnek megfelelően először nemzetközi megállapodás szükséges – tette hozzá.

Az Eurogroup kibővített ülésén a miniszterek megvitatták az Európai Stabilitási Mechanizmus folyamatban lévő reformját is, különös tekintettel az úgynevezett elővigyázatossági eszközökre. „Magyar részről tudomásul vesszük a reformok szükségszerűségét” – emelte ki Varga Mihály megemlítve, hogy az tervezett átalakítást csak biztos jogi alapokon szabad végrehajtani.

Egyre több uniós ország érdeklődik a gazdaságfehérítés magyarországi eszközei iránt – jelentette ki Varga Mihály Eugen Teodorovicivel folytatott megbeszélését követően. A román pénzügyminiszter az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) és az online pénztárgépek bevezetésének tapasztalatairól kért tájékoztatást. A fokozott nemzetközi érdeklődés érthető, két év alatt több mint 420 milliárd forintot hozott a költségvetésnek a két gazdaságfehérítő intézkedés – szögezte le Varga Mihály.

Az utaztatásos áfacsalások kiszűrésére létrehozott ekáert az elmúlt több mint két évben az Európai Unió majd minden tagállama tanulmányozta, a lengyel SENT-rendszert 2017-ben a magyar ekáer mintájára hozták létre, Szlovákiában pedig már jövőre hatályba léphetnek a közúti áruforgalom-ellenőrzés új szabályai. Alena Schillerová cseh pénzügyminiszterrel a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) székhelyének Budapestre költözéséről egyeztetett Varga Mihály.

Pr7
Forrás: Pénzügyminisztérium

Partneroldalak