2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Tízezreket spórolhatunk egy jól megválasztott bankszámlával

Tízezreket spórolhatunk egy jól megválasztott bankszámlával

2019. január 28. 10:38

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlánk valóban azt nyújtsa, amire szüksége van, körültekintően kell választanunk, ugyanis annak költségei jelenleg néhány tízezertől a százezres nagyságrendig terjedhetnek éves szinten.

Évek óta segít a választásban a Magyar Nemzeti Bank bankválasztó programja, amely segít eldönteni, hogy számunkra melyik a legkedvezőbb konstrukció. A jegybank azt javasolja, mielőtt választanánk, több intézmény ajánlatát nézzük meg. Versenyeztessük a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen egy testreszabott bankszámlával a költségeken is spórolhatunk.

A legegyszerűbb és legolcsóbb az alapszámla. A jegybank tájékoztatása szerint az Európai Parlament és az Európa Tanács 2014-ben elfogadott egy minden tagállamra nézve kötelező irányelvet a fizetési számlákhoz kapcsolódó díjak összehasonlíthatóságáról, a fizetésiszámla-váltásról és az alapszintű fizetési számla nyitásáról, illetve használatáról.

Legolcsóbb az alapszámla 

Ennek értelmében 2016. október 15-től Magyarországon is köteles valamennyi bank a kínálatában szerepeltetni az úgynevezett alapszámla konstrukciót. A szabályok szerint az alapszámla díja nem lehet több mint a megelőző év utolsó napján érvényes legkisebb összegű minimálbér 1,5 százalékának, azaz idén a 2018-as 138 ezer forintos minimálbér alapján 2070 forintnál, ha az alábbi feltételeknek megfelel:

  • az adott hónapban magyarországi készpénzautomatából két készpénzfelvételt hajt végre, melynek együttes összege nem haladja meg a 150 ezer forintot vagy az intézmény saját bankfiókjából vesz fel készpénzt maximum egyszeri 50 ezer forint értékben;
  • valamint a rendszeres utalásokon felül papír alapon vagy elektronikusan legfeljebb havi négy átutalást bonyolít le. Az összes utalás összege nem lehet több mint 100 000 forint.

Az ezen felül lebonyolított fizetési műveletek, például utalások száma – a napi biztonsági limitet kivéve – sem korlátozható, azonban azok díját a bankok a szokásos árképzési gyakorlatuk alapján határozzák meg. Szintén előírás, hogy a pénzügyi szolgáltató nem számíthat fel díjat a forintban történő bankkártyás fizetés, az alapszámlára forintban való készpénzbefizetés, valamint a számlára érkező beszedési megbízás esetén sem.

Fontos tudni, hogy hitelkeret nem kapcsolódhat az alapszámlához.

Átlagos használat

Egy lakossági bankszámla költsége átlagos használat mellett akár 130 ezer forint is lehet egy évre, de ha csak a pénzintézetek legolcsóbb alapszámláit vesszük (2070x12), akkor is 24 840 forintot kapunk.

Köztudott, hogy a pénzkezelés a pénzügyi tranzakciók költségekkel járnak, amelyeknek díjait az ügyfelek többsége sokall. Ezen felül a legtöbb pénzintézet a bankszámla-vezetésért is díjat számít fel, ám a készpénzfelvétel, az utalás, az SMS- értesítés vagy épp az netbank használata is fizetős, mint ahogy a bankkártyáknak is lehet kibocsátási és akár több ezer forintos éves díja.

Átlagosnak számító bankszámlahasználat mellett (havonta 150 ezer forint számlára érkező összeg, két netbankos utalás húszezer forint értékben, harminc bankkártyás vásárlás hetvenötezer forintért, és két csoportos beszedési megbízás 15 ezer forint összértékben), ha kizárólag a bankok legolcsóbb számlát vesszük alapul, akkor első évben 11 900, míg a második évben 14 200 forint  az átlagos költség, ami két év alatt 26 100  forintot jelent – számolta ki a Bankmonitor.hu, amely közölte: hogy miért és mennyit kell fizetnie az ügyfélnek, az mindig az adott bank üzletpolitikájának függvénye. Van, ahol az alapdíjat nullázzák le bizonyos feltételek megléte esetén, míg máshol a bankkártya ingyenes.

Ingyenesség feltételekhez kötve

Gyakori, hogy az ingyenes számlavezetést feltételhez, például meghatározott összeg vagy jövedelem havi érkeztetéséhez kötik, ami ha nem teljesül, máris fizetőssé válik a szolgáltatás. Így végül drágább lesz, ami elsőre olcsóbbnak tűnt. Ráadásul a bankszámlák költsége sokszor csak az első évben kedvezményes, ezt követően már többet kell fizetni érte, ezért érdemes az első két év költségei alapján összevetni az ajánlatokat. Hiszen a többség nem akar évente váltani. 

Mit lehet tenni ebben a helyzetben? A legjobb az volna, ha olyan bankszámlát találnánk, ami teljesen ingyenes, vagyis sem a számlavezetésnek, sem a tranzakcióknak nincs költsége, ráadásul ezt a jó szokását hosszabb távon is megtartaná. Alapos keresgélés után, de a Magyarországon működő bankok között is találni ilyet.

Bankszámlanyitás vagy váltás előtt érdemes tájékozódni a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi oldalán.

Hunyor Erna Szofia

Partneroldalak