2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Több százezer forint spórolható a közterheken

Több százezer forint spórolható a közterheken

2018. november 29. 15:52

A legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában segít a cégeknek a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora. Minden cégnek megéri a próbaszámításokat elvégezni, hiszen a kisvállalati adó (kiva) választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint a nyolcvan százaléka jobban jár – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.

Több speciális adózási formát kínál a vállalkozásoknak a kormány. A megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénz spórolható meg törvényi keretek között. A legoptimálisabb forma kiválasztásban segít most a kiva-kalkulátor – közölte a Pénzügyminisztérium. Hozzátették, annak a cégnek, amelynek a bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyik növekedésre fordítja vissza a nyereségét, mindenképp érdemes tíz percet szánni a kiva-kalkulátorra.

A kisvállalati adó december elsejétől még kedvezőbbé válik: több cég válhat potenciális adóalannyá. A kiva választási feltételei közül ugyanis az éves bevételre, illetve a mérlegfőösszegre vonatkozó felső határ ötszázmillió forintról egymilliárd forintra emelkedik. Jövő január 1-től további könnyítések jönnek: a kivaalanyiság a hárommilliárd forintos bevételi értékhatár meghaladása esetén szűnik meg a korábbi egymilliárd forintos korlát helyett.

Jelentős köztehercsökkentés

Az elmúlt két év kedvező változásainak köszönhetően 2016 végéhez képest megnégyszereződött a kivás cégek száma. Míg három éve hatezerötszázan, addig mára már majdnem 29 ezren választották ezt jelentős köztehercsökkentést, és minimális adminisztrációt kínáló adófajtát. 

A kisvállalati adó alapja a személyi jellegű kifizetések és a kifizetett osztalék összege, amelyet csökkent a nettó tőkebevonás is. Az adó mértéke az adóalap 13 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.
 
A kiva-kalkulátor az alábbi linken érhető el.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Pénzügyminisztérium

Partneroldalak