2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Végérvényesen törölhető adóhatósági megállapítások

Végérvényesen törölhető adóhatósági megállapítások

2018. december 10. 12:20

Nem hivatkozhat a NAV az adómegállapítási jog elévülési idejének meghosszabbodására olyan esetben, amikor az adóhatósági határozat aláírása nem szabályszerűen történt meg – áll a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kihirdetett, egyedi ügyben hozott ítéletében. A Deloitte Legal értesülése szerint a Kúria jogegységi eljárást indított a hibásan aláírt adóhatósági határozatok ügyében.

A közelmúltban a közigazgatási bíróságok a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) számtalan jogerős határozatát semmisítették meg amiatt, mert  a határozatok kiadmányozása, azaz aláírása nem volt szabályszerű. Ezekben az esetekben a NAV-nak újból el kell járnia és újból meg kell hoznia a határozatot, ezúttal szabályszerű aláírással – közölte a Deloitte Legal.

Hozzátették, az azonban nyitott kérdés maradt, hogy a megsemmisített határozatok miatti új eljárásokban az adóhatóságnak van-e lehetősége az eredeti adómegállapítást változatlan tartalommal határozatba foglalni. Az adómegállapításra ugyanis öt éves elévülési idő vonatkozik, és sok esetben a hibásan aláírt határozat feletti pereskedés és az új adóhatósági eljárás annyi időt felemészt, hogy az új adóhatósági határozat csak az öt éves elévülési határidő lejárta után tud megszületni.  

Végérvényesen törölt megállapítások

A NAV hivatalos álláspontja szerint, mivel a bírósági eljárás időtartama alatt az ötéves elévülési idő nyugszik, a bíróság általi új eljárásra utasítás okán pedig további hat vagy 12 hónappal meg tud hosszabbodni, nincs akadálya a határozatok újbóli kiadásának. Ezzel szemben álló érv viszont, hogy egy olyan súlyú hiba, ami az adóhatósági határozat semmisségét eredményezi, nem vezethet az adóhatóságot kötő elévülési idő adott esetben évekkel történő meghosszabbodására.

„A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egyelőre szóban kihirdetett ítélete értelmében nem nyugszik és nem hosszabbodik meg az adómegállapításra nyitva álló elévülési idő a semmis határozat esetében” – nyilatkozta az ügyben jogi képviselőként eljáró Huszl Zsuzsanna, a Deloitte Legal adóperes ügyvédje.

Jogegységi eljárás indult

A bíróság ítélete és jogértelmezése számtalan vállalkozás esetében eredményezheti az adóhatósági megállapítások végérvényes törlését. A Deloitte Legal ügyvédi iroda értesülése szerint a Kúria jogegységi eljárást indított a hibásan aláírt adóhatósági határozatok ügyében, amely eljárásban valószínűleg az elévülés kérdését is megvitatják. 

„A mostani ítélet erős jelzés arra vonatkozóan, hogy a bíróságok hogyan viszonyulnak az elévülés kérdéséhez. Ha a Kúria, mint legfőbb bírói fórum is arra a jogi álláspontra jut, hogy a semmis határozatok esetében nem lehet szó az elévülési idő nyugvásáról és meghosszabbodásáról, úgy ez jelentős számú vállalkozás számára a már jogerősen megállapított adóhatósági marasztalások végérvényes törléséhez vezethet” – nyilatkozta Harcos Mihály, a Deloitte Legal adóperes csoportának vezetője. 

Mindezek alapján Deloitte Legal azt javasolta, célszerű áttekinteni a korábbi adóhatósági megállapításaikat a vállalkozásoknak, hogy érintettek-e a ezzel problémával.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Deloitte Legal

Partneroldalak