2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Visszakérheti a bérbe vett autó áfájának felét

Visszakérheti a bérbe vett autó áfájának felét

2019. január 22. 16:52

Év elejétől változtak az autók bérlésére vonatkozó áfalevonás szabályai. Bizonyos esetekben a bérlőnek már érdemes és indokolt lehet a bérleti díj áfájának ötven százalékát visszaigényelnie a sokszor hosszadalmas adminisztrációs eljárás helyett – hívta fel a figyelmet a Crowe FST. 

Január elsejétől már az autók bérlése során is lehetősége van az adózónak, hogy egyszerűen csak a bérleti díj áfájának ötven százalékát igényelje vissza a tényleges üzleti célú felhasználás aránya helyett. Ezzel megszabadulhatnak az érintettek az olyan időigényes és sokszor kockázatos adminisztrációtól, mint az útnyilvántartás, bizonylatolás, a NAV-tól érkező kérdések megválaszolása – tájékoztatott a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

Közölték, a cégautókkal rendelkező társaságok nagy részét érinti az új szabály, hiszen a személygépkocsik bérbevétele mellett kiterjed az operatív, valamint a nyílt végű pénzügyi lízingre is. A törvény ugyanakkor továbbra is meghagyja az adózó számára annak lehetőségét, hogy az automatikus levonást figyelmen kívül hagyja: ebben az esetben minden marad a régiben, vagyis az üzleti célú felhasználás aránya levonható, de ezt továbbra is nyilvántartásokban kell kimutatni és bizonylatokkal kell alátámasztani.

Üzleti célra megéri

„Az új lehetőség bevezetése után a NAV valószínűleg az eddigieknél szigorúbban fogja ellenőrizni a magas arányú levonást alkalmazó adózókat, éppen ezért a tényleges felhasználáson alapuló levonás kockázatosabb választás is egyben” – figyelmeztet Földes Balázs.

A Crowe FST szenior menedzsere hozzátette: a gyakorlatban azoknak éri meg továbbra is az útnyilvántartást vezetni és több áfát levonni a bérleti díjon, akik valóban nagyon nagy arányban használják üzleti célra az autójukat, így az ötven százalékos egyszerűsített levonást is csak akkor javasolt alkalmazni, ha bizonyíthatóan sor kerül a cégautók valamilyen szintű üzleti használatára. Ahol csak és kizárólag az alkalmazottnak szóló juttatás a gépkocsi használata, ott az adózó elviekben semmilyen áfalevonási joggal nem élhet.

Általános tilalom

Ahogy eddig, úgy ezután is az általános tilalom vonatozik majd az áfa levonására a személygépkocsi és az üzemanyag beszerzésénél, az úthasználati és parkolási díjaknál, és a személygépkocsi fenntartásához, üzemeltetéséhez szükséges bármilyen termék esetén. Szintén változatlanul az ötven százalékos áfa levonási tilalom vonatkozik a fenntartáshoz szükséges egyéb szolgáltatásokra, például a javításra, karbantartásra.

Pr7
Forrás: Crowe FST

Partneroldalak