2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
A nyári üzletek adózási sajátosságai

A nyári üzletek adózási sajátosságai

2015. június 12. 20:46

Adószakértőnk a szezonális vállalkozásokkal, a diákok és családtagok foglalkoztatásával kapcsolatos kérdésekre válaszolt. 

Hogyan könyveljük a kölcsönzött munkaerő vagy az iskolaszövetkezeten keresztül érkező diák szezonális foglalkoztatását?

A munkaerő kölcsönzés az elmúlt években elterjedt foglalkozatási, munkavégzési forma volt a gazdasági szereplők körében. A munkaerő kölcsönzés nem csak diákokra, sőt alapvetően nem rájuk volt  alkalmazva, hanem a felnőtt munkavállalók egyfajta alkalmazási módja volt. A munkaerő kölcsönzésnek leginkább sajátossága, hogy a kölcsön adott munkaerőt szerződés alapján fogják kölcsönvevő részére kiszámlázni. A munkaerő kölcsönző számára ez árbevétel, míg a munka kölcsönvevő számára ez igénybevett szolgáltatást jelent. Tehát könyvelés technikai szempontból a munkaerő kölcsönző cég által delegált munkavállaló után kiszámlázott összeget a könyvekben az igénybevett szolgáltatások között, azaz az 52-es számla csoportba kell kimutatni.

Ne felejtsük el hogy a munkaerő kölcsönzés áfa köteles szolgáltatás, mely az Áfa tv. 142 § (1) bekezdés a) b) pontja alapján fordítottan adózott termékértékesítésnek minősül.

A diákok jellemzően és leginkább nem munkaerő kölcsönző vállalkozás révén helyezkednek el nyári diákmunkára, hanem iskolaszövetkezeten keresztül. Technikailag ez úgy néz ki, hogy a diákok az iskola szövetkezettel munkaviszonyt létesítenek, amely kiközvetíti őket az igénylő vállalkozáshoz. Ez egy jellemzően sajátos jogviszony, hiszen a diákok egyben hallgatói, tanulói munkaviszonyban is vannak. Ezért az iskolaszövetkezet és a diákok közötti foglalkoztatási szerződés csak határozott időre köthető.

Annyit figyelembe kell még venni, hogy a hallgatói jogviszony teljesítése érdekében a nappali tagozatos hallgató munkavégzési kötelezettsége nem kötődik szervesen a munkaszerződés megkötéséhez. Nem beszélhetünk pl. munkába lépés napjáról. Az iskolaszövetkezeten keresztül igénybe vett diákmunkának a könyvelése a munkaerő kölcsönzéshez hasonlóan az egyéb igénybevett szolgáltatás jogcímeként könyvelendő el.

Vállalkozásunk kizárólag a nyári szezonban termel bevételt. Hogyan befolyásolja ez az adózási kötelezettséget és a könyvelést? Milyen közterheket kell mindenképpen megfizetni azokban a hónapokban is, amikor nem végzünk üzleti tevékenységet? Mi a legcélszerűbb cég- és adózási forma egy szezonálisan működő vállalkozásnak?

A vállalkozások forma szerinti szempontjai meghatározzák az adózási és a könyvelési kötelezettséget. Társas vállalkozások esetén a szezonális hatások kompenzálására lehetőség van az eltérő üzleti év alkalmazására. Egyéb esetben egy kötelezően fenntartott vállalkozási formát hordoz magában a gazdasági forma. A szezonális hatás szempontjából érdemes figyelembe venni még az egyéni vállalkozás lehetőségét is. Az egyéni vállalkozási forma választása esetén lehetőség van a tevékenység szüneteltetésére, mely megoldást jelenthet a szezonon kívüli időszak adómentessé tételére.

Tehát pl. hogyha a nyári időszak alatt kereskedelmi egységet üzemeltet valaki turisták által látogatott helyen, úgy a  szezon végeztével szüneteltetheti a vállalkozását, min. 1 hónapig, max. 5 évig. A szüneteltetés bejelentését elektronikus változás bejelentő űrlapon kell megtenni. A szüneteltetés ideje alatt nem kell adót és járulékot fizetni, valamint nem kell bevallásokat benyújtani. Ha egy teljes adóévben fennáll a tevékenység szüneteltetése úgy ezen tárgyidőszakra nem kell éves bevallást benyújtani.

A szüneteltetés alapvetően nem indok köteles, ezért a vállalkozó döntésén alapul, hatósági jóváhagyást nem igényel. A szüneteltetés időszaka alatt értékcsökkenés nem számolható el az eszközökre, a felmerült kiadások nem érvényesíthetőek a könyvekben. A szünetletetés alatt a bankszámlát is megszüntethetjük.

A szüneteltetés ideje alatt az egyéni vállalkozó nem rendelkezik biztosított jogviszonnyal ezért a egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, ezáltal válik egészségügyi szolgáltatásokra jogosulttá.

Tehát összességében az egyéni vállalkozás mint gazdasági forma a szüneteltetés opciójának lehetőségével egyfajta rugalmasságot biztosít a szezonális hatások, azaz a sajátos piaci környezet kompenzálására, optimalizálja a bevételszerző tevékenységgel szemben álló kötelező adó és járulék elemeket. Megítélésem szerint az egyéni vállalkozás a legtestreszabottabb formája a szezonális tevékenységben vállalkozó állampolgárok számára.

Cégünk családi vállalkozás, munkát kizárólag szűk családi körbe tartozó személyek végeznek. Milyen szabályok vonatkoznak az ő foglalkoztatásukra, ha nem ragaszkodnak alkalmazotti státuszhoz és külön fizetéshez a munkáért cserébe?

A vállalkozásoknál gyakran felmerülő kérdés a családtagok foglalkoztatása. 2012-től kikerült a TBJ szabályai alól a segítő családtag fogalma. Ez nem jelenti azt, hogy a továbbiakban nem alkalmazhatunk családtagot, hanem csak egyszerűen az adótörvényben meghatározott lehetőségekre szűkítik a családtagok munkavégzésével kapcsolatos jogviszonyok kérdéskörét.

Alapvető kérdés, hogy a családtagot hogyan foglalkoztassuk? Pl. a megbízási jogviszony egy lehetséges opció a családtag munkavégzésének jogi kereteinek biztosításához. A családtag foglalkoztatása esetén a megbízási jogviszony alapján a bérezés a minimálbér 30%-át meghaladja, úgy a foglalkoztatónak bejelentési kötelezettsége keletkezik a T1041-es nyomtatványon. A megbízásos jogviszony jogi kereteit a PTK-ban leírtak alapján kell figyelembe venni.  Elméletileg a megbízási szerződés létrejötte alapján ingyenesen is elláthatja a családtag a tevékenységet, ilyenkor mentesül a vállalkozás a bejelentési és a járulékfizetési kötelezettség alól. Amire figyelni kell, az a PTK alapján a színlelt szerződés tartalmi jegyeinek elkerülése.

A foglalkoztatás történhet munkaviszonyban is ez alapján egy biztosítási jogviszony jön létre, melyet a családtag munkaviszony keretein belül lát el, a Munka Törvénykönyvében szabályozott paraméterek alapján. Ez esetben a biztosítási jogviszony alapján a munkaviszonyra vonatkozó általános szabályok szerint kell megfizetni a közterheket.

Ezen felül alkalmazhatunk még családtagot egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül is. A családtag az egyszerűsített foglalkoztatás által nem válik biztosítottá, ha máshol nincs biztosított jogviszonya, akkor ezekre a napokra meg kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Konklúzió: „önkéntesként” a családtagok a nyári csúcsszezonban beállhatnak munkavégzésre, viszont minden esetben a 3 lehetőség közül le kell hívni a vállalkozás számára legmegfelelőbb alkalmazási konstrukciót, amely akár lehet térítésmentes is, lásd megbízási jogviszony.

Alkalmazottainknak ingyenes étkezési lehetőséget biztosítunk éttermünkben. Hogyan könyveljük az ő fogyasztásukból eredő készletcsökkenést?

Ingyenes meleg étkeztetésére csak a törvényben meghatározott alkalmazottak részére biztosított meleg étkeztetés erejéig van lehetőség. 

Az SZJA 71. § (1) alapján Béren kívüli juttatásnak minősül - ha a munkáltató - a munkavállalónak munkahelyi (üzemi) étkeztetésnek minősülő szolgáltatás keretében a munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen megvalósuló ételfogyasztás formájában juttatott jövedelemből a havi 12 ezer 500 forintot meg nem haladó rész.

A dolgozók által elfogyasztott meleg ételekhez kapcsolódó felmerült anyagköltség a vállalkozás szempontjából felhasznált alapanyagnak minősül, az éttermeknél ezt anyagköltségre (51.) indokolt könyvelni. Ha ezt a saját dolgozónknak adjuk béren kívüli juttatásként, akkor az önköltségi árat (amely nem csak alapanyagból, hanem egyéb más közvetlen költségből áll) át kell könyvelni személy jellegű kiadásra (55).

 

Dr. Tóth Márk, Ph.D, egyetemi docens, kamarai tag könyvvizsgáló,igazságügyi könyv-, adó- és járulékszakértő, országos vizsgaelnök.

Partneroldalak