2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Így változik az adózás jövőre I. rész

Így változik az adózás jövőre I. rész

2016. július 26. 14:36

Jövőre is változik az adózás, amivel magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt fontos tisztában lenniük. Szakértőnk most összeszedett mindent, amit tudni érdemes.

Új év, új adótörvények ahogy az már lenni szokott, hiszen az adórendszer olyan, mint egy jó szoftver: folyamatosan frissítgetni kell, hogy megfeleljen a kor követelményének.

Az adótörvények egy adott nemzetgazdaságban akkor jók, ha mindig lekövetik a társadalmi és makrogazdasági változásokat, ezért nem állandóak, hanem egy folyamatos flexibilitást mutatnak a jelentkező igények, valamint a környezeti változások hatására. Ezért az adótörvényeknek szabályozási rendszerének van egy olyan tulajdonsága, hogy évről-évre megújul és változik, így van ez most is. A változásoknak oka mindig a kormányzati szándéknak megfelelő adóbevétel beszedésére irányuló törekvés, valamint a minél igazságosabb adóelvonási struktúra finomítgatása.

Az adókat adóalanyonként vonják el, így mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások érintettek az adófizetés biztosításában. Magyarországon több mint 4 millió ember rendelkezik adóköteles jövedelemmel, melyek elszámolását az SZJA törvény szabályozza. 

2010 óta jelentős adókedvezményt biztosít a többgyermekes családok részére a családi adókedvezmény rendszere, melynek mértéke 2017.01.01-től két gyermek esetén havi 30 000 Ft effektív érvényesíthető SZJA csökkenést eredményez. A családi kedvezmény érvényesítéséhez csökkenteni kívánják jövőre az adminisztrációs kötelezettségeket, ami azt eredményezi, hogy már a várandósság időszakában lehet nyilatkozni az igénybeveendő családi adókedvezmény érvényesítéséről. A statisztikai adatok szerint Magyarországon mintegy 350 ezer családot érint a kétgyermekes családok adókedvezményének növelése, így ez mintegy  15 Mrd forintos többletjövedelmet jelent az érintett családok számára.

2017 januárjától egyértelművé válik az, hogy akinek felsőoktatási intézményben tanul a gyermeke, az eltartottnak minősül, így utána adókedvezmény vehető igénybe. A statisztikai adatok szerint Magyarországon mintegy 350 ezer családot érint a kétgyermekes családok adókedvezményének növelése, így ez mintegy  15 Mrd forintos többletjövedelmet jelent az érintett családok számára.

Jelentős változás még a magánszemélyek munkahely és lakhely közötti utazásának költségként való érvényesítésének szempontjából az adómentesen adható utazási költségtérítés mely a jelenlegi 9 Ft-ról 15 Ft-ra emelkedik km-enként.

Megszűnik az Erzsébet utalvány 2017 január elsejétől. A még fel nem használtak ezt követően is beválthatóak az elfogadó helyeken.

A dolgozó részére Cafetéria keretén belül juttatott pénzeszköz kedvezményes adózása, amelynek adóterhe 34,51%, 100 000 Ft-ig érvényesíthető. Ez az ún. egyes meghatározott juttatások rendszere, melyben a Széchenyi pihenőkártya szolgáltatásai megmaradnak.

A lakossági fogyasztást elméletileg erősen befolyásoló ÁFA tv.-beli változások is megjelennek 2017.01.01-től, amely törvényalkotó szándéka szerint kedvezményes hatást kell gyakoroljon mind az adózási rendszerre, mind a lakosság pénzfelhasználásának lehetőségeire. Ennek a keretein belül csökken a baromfihús és a tojás alkalmazott áfa kulcsa 27 %-ról 5%-ra. A friss tej áfa kulcsa 18-ról 5%-ra csökken. Az internet hozzáféréshez kapcsolódó szolgáltatás Áfa kulcsa 27-ről 18-ra. Az étkezőhelyi vendéglátásban a helyben készített étel és nem alkoholtartalmú ital kedvezményes 18% adókulcs alkalmazása alá esik 2017.01.01-től, majd pedig ugyanezen termékek tekintetében 2018.01.01-től tovább csökken 5%-ra.

A lakossági fogyasztói árindexet és a gazdálkodó szervezetek alapjaiban érintő módosulások is lefektetésre kerültek az új adótörvény keretein belül. Az Áfa, mint hozzáadott értékadó, amely a végfogyasztó által kerül megfizetésre, azért annak mértéke, illetve megjelenése a piaci értékekben rendkívül érzékeny hatást fejt ki. ezért minden, ami az Áfát érintő változás, az nemcsak az árak bruttó értékét befolyásoló tényező, hanem a vállalkozások jövedelmi viszonyait meghatározó eseményt hordoz magába.

Nagyon fontos áfa leszámolást érintő változás a valós idejű adatszolgáltatás érvényesítése a 100 e Ft ot meghaladó Áfa tartalom esetében, melynek alkalmazási metodikáját a ART rendeli el. E szerint 2017-től az adóhivatal eljárásjogilag is leköveti azon számlák generálódását, melyeknek az áthárított áfa tartalma eléri, vagy meghaladja a 100 e ft-ot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a számla kibocsátó egy olyan kibővített adatszolgáltatási kötelezettséget fog teljesíteni az adóhivatal felé, mely valós időben, a kiállítás pillanatában automatikus adatszolgáltatást biztosít a NAV felé. Ez 2017.07.01-től lesz kötelező érvényű. 2017.01.01-től még csak lehetőség.

Ez a változás az érintett gazdálkodók által használt számlázási rendszerek kötelező fejlesztését fogja megával hozni. Ennek működése az elképzelés szerint hasonló módon fog történni, mint a pénztárgépek használata során, azaz a számla kibocsátásakor internet alapú valós idejű, azaz azonnali adatszolgáltatást fog küldeni a számlázó rendszer az adóhivatal számára. Természetesen ezen új elem kialakítása során az adócsalások jelentős redukálódását várják az érintettek. Ami azt jelenti, hogy ez az igény nem csak kormányzati részről, hanem vállalkozói részről is megjelenik.

Nem jut előnyhöz az a szervezet, amely adókikerülési lehetőségeket felhasználva próbál magának optimálisabb körülményeket teremteni. Tehát ha senki nem tud csalni, akkor mindenki kénytelen korrekt és becsületes adózói magatartással működni. Ez úgy ítélem meg, hogy nagyon jó hír azon vállalkozások részére, akik nem alkalmazta ún. adóoptimalizálási, azaz adókikerülési módszereket.

Számla befogadó részéről is adatszolgáltatási kötelezettséget fog majd jelenti az új rendszer, csak vélhetően nem valós időben, hanem az áfa ciklusokkal harmóniában fogják ezt megtenni. A két oldal így központilag automatikus szoftver útján kerül ütköztetésre. Ez egyfajta clearingelés, olyan mint az Uniós tagállamokkal való gazdasági kapcsolatok következtében az áfa egyeztetések.

A jelen költségvetés Áfa bevételi hozadéka, több mint 3 000 Mrd Ft évente. Ezen összeg erős fokozódása várható a valós idejű adatszolgáltatás bevezetése által. Makro gazdászok általi szerény becslés szerint a be nem vallott és eltüntetett hiányzó áfa mértéke mintegy 6 - 800 Mrd Ft-ra tehető. Az összeg természetesen csak a fogyasztási indexekből levezett becslési módszerekkel által és a revíziós eljárások révén feltárt csalások kockázati statisztikájából fakadó kalkulált adat. Ez gyakorlatilag az össz. áfa 25-30%-a. Az Unió más tagállamaiban is gyakori az Áfa eltitkolás intézménye, pl. Ausztriában ezt 12-14%-ra teszik az osztrák gazdasági lapokból kiszűrt értesüléseim alapján.

Jelen cikkünkben kizárólag az SZJA és az Áfa tárgykörét érintettük. Legközelebb folytatjuk az egyéb adónemeket érintő változások ismertetésével.

 

Dr. Tóth Márk, Ph.D, egyetemi docens, kamarai tag könyvvizsgáló,igazságügyi könyv-, adó- és járulékszakértő, országos vizsgaelnök.

 

Partneroldalak