2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Ingatlanok bérbeadásáról

Ingatlanok bérbeadásáról

2015. július 17. 13:04

A nyári szezonra tekintettel adószakértőnk ingatlanok és ingatlanrészek bérbeadásával kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszolt.

Nyaralónk szabad lakrészét bérbe adnánk. Milyen adózási kötelezettségeket von ez maga után?

Magánszemély az ingatlan bérbeadási bérbeadási tevékenységét 2010 augusztusától adószám nélkül is végezheti. Ebben az esetben a bérleti díjról számla helyett egyéb számviteli bizonylatot köteles kibocsátani az adóazonosító jele használatával. Ha rendelkezik adószámmal, akkor számviteli bizonylat helyett kiállíthat számlát is, választásától függően.

Az ingatlan bérbeadása mentes a forgalmi adó alól még adószám kiváltása mellett is. Ha kifizetőnek (más adóalanynak) történik a bérbeadás, akkor az szja előleget, valamint az esetleges 14%-os eho-t a kifizető vonja le és fizeti meg az adóhatóságnak. Százalékos egészségügyi hozzájárulási kötelezettsége akkor keletkezik a bérbeadó magánszemélynek, ha az ebből származó éves jövedelme meghaladja az 1 millió forintot. A magánszemély a bérbeadással kapcsolatos bevallási kötelezettségét az éves 53-as jelű szja bevallásában teljesíti.

A fentiektől elkülönül a szálláshely szolgáltatás adózása. Az ingatlan bérbeadástól az különbözteti meg, hogy jellemzően rövidtávú tartózkodásra szolgálnak, jellemzően szabadidős, turisztikai célra. Ez a tevékenység kizárólag adószám birtokában végezhető, az illetékes jegyzőnél bejelentés köteles. Normál esetben a képződött jövedelem után 16%-os szja-t és 27% eho-t kell fizetnie a magánszemélynek. Ha kifizető z igénybe vevő, akkor az eho megfizetésére ő lesz kötelezett. A magánszemély dönthet úgy is, hogy az adózásra a tételes átalányadózás szabályait alkalmazza, ebben az esetben szobánként az éves tételes adó 32eFt, az eho pedig ennek 25%-a.

Milyen esetben kell idegenforgalmi adót fizetni?

Idegenforgalmi adókötelezettség azt a magánszemélyt terheli, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt. Mentes az adó alól a 18. életévét be nem töltött magánszemély, a kórházi, szociális intézményben ellátott személy, a tanulók a tanulmányaikkal kapcsolatban eltöltött idejük alatt, a vállalkozók és azok munkavállalói, ha ott székhellyel vagy telephellyel rendelkeznek, az üdülő tulajdonosa, bérlője és hozzátartozóik, valamint az egyházi személyek ezen tevékenységük ellátása során.

Mi a különbség számviteli szempontból, ha magánszemély, vagy ha cég ad bérbe lakást?

A bérlő gazdasági társaság nem egyéni vállalkozó magánszemély bérbeadó esetén a kifizetés összegétszemély jellegű ráfordításként rögzíti a könyveiben. Ha a bérbeadó egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság, akkor a bérleti díj egyéb igénybe vett szolgáltatásként könyvelendő. Ugyanakkor, ha a bérlemény a dolgozók, a tulajdonosok pihenését szolgálja, akkor szintén a személy jellegű ráfordítás költségnemen jelenik meg a kifizetőt terhelő esetlegesen fizetendő szja teherrel együtt. A kifizető által levont szja-t minden esetben a kötelezettségek közt kell nyilvántartásba venni annak a NAV-hoz történő megfizetéséig.

Lakásunkat online szállásközvetítő oldalon keresztül adjuk bérbe, és a fizetés is ezen a rendszeren keresztül történik. Milyen adózási szabályok vonatkoznak erre?

Szállásközvetítő esetén a bérleti díjnak tartalmaznia kell a közvetítő díját is, így a közvetítő által beszedett díj teljes összege fogja a magánszemély szállásadásból származó bevételét képezni, de a magánszemély a közvetítőtől csak a jutalékkal csökkentett összeget fogja a számlájára megkapni. A közvetítői jutalék elismert költség a szállásadó magánszemélynél, azaz csökkenti az önálló tevékenység jövedelmét (adóalapját).

Milyen esetben érné meg vállalkozóként folytatni a bérbeadást? (összeghatár, időtartam, gyakoriság, stb).

A szálláshely szolgáltatást jellemzően akkor érdemes egyéni vállalkozóként folytatni, ha a tevékenység bevétele jelentősre növekszik és ezzel párhuzamosan a költségek is többrétűvé válnak. Ezek összegszerűsége elég nehezen meghatározható, nincsenek pontos határszámok. Általánosságban elmondható, hogy az egyéni vállalkozókra vonatkozó költségelszámolás sokkal szélesebb lehetőségeket biztosít, mint az adószámos magánszemélyek részére.

 

Dr. Tóth Márk, Ph.D, egyetemi docens, kamarai tag könyvvizsgáló,igazságügyi könyv-, adó- és járulékszakértő, országos vizsgaelnök.

Partneroldalak