2023. június. 5. hétfõ - Fatime napja van
Banner
Banner
Banner
6 százalékot dobott az ipari termelésen a járműgyártás

6 százalékot dobott az ipari termelésen a járműgyártás

2013. december 6. 11:10

Idén októberben az előzetes adatok alapján az ipari termelés 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés húzóereje a járműgyártás - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A termelés az év első tíz hónapjában 0,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index októberben 0,5 százalékkal csökkent.
Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor kiemelte, hogy a növekedés húzóereje a járműgyártás, az ágazatban rendkívüli a növekedés és alapvetően ez határozta meg az ipari termelés növekedését. Hozzátette: a jármű- és alkatrészgyártás több mint ötödét adja az ipari termelésnek.
Hangsúlyozta, hogy a fél százalékos visszaesés havi összevetésben nem érinti a növekvő trendet. Rámutatott, hogy 2013-ban szinte minden hónapban nőtt az ipari termelés, szeptemberben 1,8 százalékkal, s az emelkedés 2012 utolsó negyedéve óta kiegyensúlyozott.
A munkanappal kiigazított adatok szerint októberben már ötödik hónapja rendre magasabb volt az ipari termelés volumene, mint egy évvel korábban: júniusban 1,8, júliusban 3,2, augusztusban 0,8, szeptemberben pedig 3,1 százalékos éves bővülést mutattak az adatok.
A KSH december 13-án közli az ipari termelés októberi részletes adatait.

Forrás: MTI

Partneroldalak