2023. június. 5. hétfõ - Fatime napja van
Banner
Banner
Banner
Fónagy: a Jeremie program hatékony kkv-fejlesztő eszköz

Fónagy: a Jeremie program hatékony kkv-fejlesztő eszköz

2013. december 5. 14:29

Fónagy János szerint a Jeremie program hatékony eszköze a hazai kisvállalkozások fejlesztésének. A visszatérítendő támogatáshitel garanciát nyújt, illetve kockázati tőkét juttat a kkv-k számára. Alapvetően olyan mikro- és kisvállalkozásokat támogat, amelyek hitelképesek, de méretüknél fogva a bankoktól nem számíthatnak forrásra.

Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.-nek a Századvég Alapítvánnyal közösen rendezett konferenciáján az államtitkár kifejtette, hogy világszerte, így Magyarországon is a foglalkoztatottak zöme a mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozásoknál dolgozik, ugyanakkor a GDP jelentős hányadát elsősorban a zömmel külföldi kézben lévő nagyvállalatok termelik meg, és ezek adják az export legnagyobb részét is.
Hozzátette: a mindenkori magyar kormány elsődleges feladata a hazai vállalkozások termelésének stabilizálása, termelékenységük, versenyképességük növelése, továbbá elősegítése annak, hogy termékeik, szolgáltatásaik eljussanak a hazai és a külföldi piacokra.
Az államtitkár kiemelte: a 2010-ben hivatalba lépett kormány meggyőződése volt, hogy az erős, független, munkahelyeket biztosítani képes kisvállalkozások jelentik a gazdasági növekedés kulcsát.
Felidézte, hogy a kormány számos intézkedést hozott a vállalkozások jövedelmezőségének növelése érdekében. Ide sorolta a társasági adó 19-ről 10 százalékra csökkentését 500 millió forintos adóalapig. A cégek az így náluk maradt több tíz milliárd forintot innovációra, fejlesztésre és béremelésre tudták felhasználni.  

 

A stratégiai megállapodásokkal a kisvállalatok is előnyhöz jutnak

Fónagy János beszélt arról is, hogy a nagyvállalatokkal kötött stratégiai megállapodások a beszállítói lehetőségek növelésén keresztül a kisvállalatokat is előnyhöz juttatják. A kormány ugyanis arra törekedett, hogy a magyar beszállítói arány növelését lehetőség szerint belefoglalják ezekbe a megállapodásokba.
Az államtitkár szerint a magyar gazdaság a stratégiai partnerség korába lépett, ahol az állam és a nagybefektetők, illetve az utóbbiak és a magyar kis- és közepes vállalkozások stratégiai partnernek tekintik egymást, és hosszú távú üzleti viszonyt alakítanak ki egymással.
Fónagy kiemelte: a kormány álláspontja, hogy a nemzeti  középosztály megerősítéséhez a kkv-k helyzetbe hozása a legjobb út. Ezek a társadalmi csoportok viselik a legnagyobb terhet, ezért őket a kell a különböző kormányzati és szakpolitikai döntéseken keresztül megerősíteni.

 

A visszatérítendő támogatások útján

Karsai Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főigazgatója az Európai Unió kisvállalkozásokat segítő programjairól szólva elmondta, hogy ezek a jelenlegi pénzügyi ciklusban a visszatérítendő támogatások felé mozdultak el. Ezek közé tartozik a Jeremie program is, amely hitelt és garanciát nyújt, illetve kockázati tőkét juttat a kkv-k számára. Alapvetően olyan mikro- és kisvállalkozásokat támogat, amelyek hitelképesek, de méretüknél fogva a bankoktól nem számíthatnak forrásra.
A program  forráskezelő szervezete Magyarországon az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt., amely pénzügyi közvetítőkön keresztül juttatja el a támogatásokat a vállalkozásokhoz.
Garamvölgyi Balázs, az MV Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese ismertette, hogy a Jeremie programból biztosított visszatérítendő támogatásból eddig több mint 16 ezer vállalkozáshoz mintegy 210 milliárd forintot juttatott el a szervezet. A programban résztvevő, szerződött pénzügyi közvetítők száma meghaladja a 150-et.

Forrás: MTI

Partneroldalak