2023. március. 31. péntek - Árpád napja van
Banner
Banner
Banner
Kezd feléledni a kkv-k beruházási kedve

Kezd feléledni a kkv-k beruházási kedve

2013. november 28. 13:20

Kismértékben tovább növekedett a hazai vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégvezetők 60 százaléka tervez fejlesztést. Ezzel már ötödik negyedéve növekszik folyamatosan a beruházásban gondolkodó vállalkozások aránya, míg a célok közül továbbra is az informatikai fejlesztések állnak az élen – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

 

  • 500 vállalkozás 60 százaléka tervez fejleszteni
  • Az informatika a sláger
  • A kereskedelmi és ipari szektor visszafogottan fejleszt

 

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint immár ötödik negyedéve növekszik folyamatosan a beruházásban gondolkodó kkv-k aránya, így jelenleg 60 százalékuk tervez valamilyen fejlesztést a következő egy év során.

Ez az érték ugyan elmarad a válság előtti 70-80 százalékos aránytól, de jelentős előrelépés a tavalyi mélyponthoz képest, amikor is mindössze vállalkozások közel fele tervezett beruházást. A következő egy év során a kkv vezetők főként informatikai beruházásokra készülnek (29 százalék), igaz ez az érték 4 százalékponttal marad el az előző negyedévi értékhez képest. Ezt követi a gépekre, berendezésekre irányuló beruházási szándék, amit közel minden negyedik vállalkozás tervez (23 százalék), míg a gépjárműpark korszerűsítésében a vállalkozások 18 százaléka gondolkodik.

A különböző szektorokat tekintve visszafogottabb beruházási szándék figyelhető meg a kereskedelmi (53 százalék) és az ipari (56 százalék) cégeknél, miközben szinte azonos arányban gondolkodnak fejlesztésben a mezőgazdasági (65 százalék) és a szolgáltató (66 százalék) vállalkozások. Az ipari és agrárcégeknél a gépek, berendezések fejlesztése áll az élen, a kereskedelmi és szolgáltató szektor viszont az informatikai beruházásokat tekinti elsődlegesnek.

A tevékenységi kör mellett a cég mérete is erősen befolyásolja a beruházási kedvet. A különböző árbevételű cégek közül a mikrovállalkozások a legvisszafogottabbak: míg közülük csupán alig több mint felük (53 százalék) készül beruházni, addig a kisvállalkozások és a középvállalkozások több mint kétharmada - 68 százalék és 71 százalék - tervez valamilyen fejlesztést.

„A Növekedési Hitelprogram első szakaszának erős véghajrája után készült felmérés eredménye azt mutatja, hogy a kedvezményes hitelfeltételek főként az egyébként is beruházásban gondolkodó vállalkozásokat mozgósíthatja többletberuházásra. Míg a beruházást nem tervező vállalkozások közül csupán 17 százalék kezdene új fejlesztésbe kedvező hitelfeltételek esetén, addig a fejlesztésben gondolkodó cégek esetében ez az arány közel duplája (33 százalék)” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

Forrás: MTI

Partneroldalak