2023. június. 5. hétfõ - Fatime napja van
Banner
Banner
Banner
Magyar cégek is privatizálhatnak Szlovéniában

Magyar cégek is privatizálhatnak Szlovéniában

2013. december 9. 10:28

Magyar cégek szlovén privatizációban való részvételéről tárgyalt hazánk és Szlovénia, ami a nyugat-balkáni régió legfejlettebb országában meglévő gazdasági pozícióink erősítéséhez segíthet hozzá.

A szlovén kormány által privatizálni kívánt cégek között élelmiszeripari, szerszámgépipari és vegyipari nagyvállalat, sportszergyártó cég, telefontársaság, bank, repülőtér, továbbá turizmus-vendéglátással foglalkozó gazdasági társaságok is megtalálhatók - derült ki találkozón a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint.  
A közlemény emlékeztet arra, hogy a szlovén kormány 2013. május 9-én jelentette be az első privatizációs csomag elfogadását. A privatizációs kormányprogram 15 jelentős, részben vagy egészben állami tulajdonú vállalat teljes állami részvénypakettjének eladását irányozta elő.
Az NGM rámutat: Magyarország számára a szlovén privatizációba való bekapcsolódás további együttműködési lehetőséget és a kétoldalú kapcsolatok bővítését jelenti, továbbá hozzájárul a nyugat-balkáni régió legfejlettebb országában meglévő gazdasági pozícióink erősítéséhez. A szlovén államigazgatás és vállalati szféra nagy figyelmet szentel az állami cégek értékesítése iránt mutatott magyar érdeklődésnek - tették hozzá.
A minisztérium tájékoztatása szerint a szlovén-magyar gazdasági kapcsolatok kiegyensúlyozattak és folyamatosan fejlődnek. A 2009-ben bekövetkezett erőteljes visszaesést követően a kétoldalú áruforgalom jelentősen növekedett: 2012-ben a teljes forgalom már 1,7 milliárd eurót tett ki, 2013-ban pedig további növekedés várható.

Forrás: MTI

Partneroldalak