2023. október. 3. kedd - Helga napja van
Banner
Banner
Banner
Május előtt nem várnak emelést az elemzők

Május előtt nem várnak emelést az elemzők

2019. január 29. 13:19

A Magyar Nemzeti Banktól (MNB) kedden sem kamatemelésre, sem más monetáris politikai akciókra nem számít, a jegybank legkorábban május-június környékén dönthet az alapkamat emeléséről – mondta Németh Dávid a K&H Bank vezető elemzője.

A jegybank úgynevezett nem konvencionális eszközöket alkalmazott a kamatok leszorítására az elmúlt években, ezért, ha a jegybank szigorításba kezd, akkor ezeket az eszközöket módosítja majd, ám most még nincs esély ilyen lépésre – fogalmazott Németh Dávid a K&H Bank vezető elemzője kedden az M1 aktuális csatornán abból az alkalomból, hogy kora délután kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa.

Mint mondta, a jegybank az irányadó kamatláb emeléskor több szempontot is mérlegel: vizsgálja az árstabilitást, a kamatváltozás árfolyamra gyakorolt hatását illetve, hogy mennyire túlfűtött a gazdaság, nem nő-e túl gyorsan.

Németh Dávid szerint, ha az MNB a kamatdöntést követő kommunikációjában a szigorítás irányába mozdul el, azaz nyomatékosan hangot ad annak, hogy kamatemelés jöhet a közeli jövőben, akkor számolni lehet a forint árfolyamának erősödésével az euróval szemben, ellenkező esetben viszont a forint gyengülése várható.

Pr7
Forrás: MTI

Partneroldalak