2022. október. 2. - Petra napja van
Banner
Banner
Banner
Milliókat spórolhatnak évente a társasházak

Milliókat spórolhatnak évente a társasházak

2018. február 2. 14:09

Akár meg is felezhető egy jól megtervezett fűtési költség, minőségi kazán beépítésével. A beruházás díja pedig látványosan csökkenthető, ha az ingatlantulajdonosok a lakástakarékpénztári megtakarításból fedezik mindezt.

Eddig nem volt igazán fagyos az idei tél, az elmúlt egy hét pedig szokatlanul meleg volt. Viszont a hétvégétől fokozatosan fagyba fordulnak az éjszakák, jönnek vissza az esti fagyok. Ilyenkor alaposan végignézzük az ablak- és ajtóréseket, hol szökik ki a lakásból meleg. Sokszor azonban máshol kell keresni az otthoni hűvös okát. Vannak, akik a szigetelésben látják a megoldást és ezzel együtt az energiaspórolás lehetőségét is.

Ám még ott is, ahol megtörtént a külső falak szigetelése és a homlokzati nyílászárók cseréje, gyakorta tapasztalják a lakók, hogy a gázszámla nem csökkent, sőt a lakás sem melegedett fel a várakozásoknak megfelelően. Ennek okozói az esetek többségében az elavult, erősen túlméretezett és korszerűtlen fűtési rendszerek. Ezek amellett, hogy pazarolják a felhasznált energiát, összességében kevésbé hatékonyak, mint modern utódaik.

„Az energiafelhasználás mértéke – és azzal együtt az energiaszámla – akkor csökkenhető a leginkább, ha az épület hőszigetelésében, nyílászáró-cseréjében és a hőtermelő berendezésének (fűtési rendszerének) rekonstrukciójában rejlő megtakarítási lehetőségeket egyaránt kihasználjuk” –vallja Versits Tamás okleveles épületgépész mérnök. A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesület elnökének tapasztalatai szerint egy jól megtervezett és kivitelezett kazán- és fűtőtestcsere, a készülék garanciális idején belül is megtérülhet.

Látványos energia-megtakarítás

Társasházaknál még látványosabb lehet az energia-megtakarítás. Versits Tamás annak a húszlakásos budai társasháznak a példáját hozza fel, melynek két régi, nagyteljesítményű házközponti kazánja közül egy tönkrement, a másik pedig éppen készült kilehelni a lelkét. A kivitelező cég három, egyenként 60 kW-os korszerű kondenzációs és igen drága kazánt épített be a régiek helyére. A pontosan méretezett teljesítmény lehetővé tette, hogy a régi gázórát is kisebbre cseréljék. A beavatkozás során kicserélték a ház használati melegvíztárolóját, teljesen felújították a szerelvényeket és kifestették a kazánházat is.

A teljes beavatkozás kicsivel több mint 12 millió forintba került. Ugyanakkor a korábbi 36-38 ezer köbméteres éves gázfogyasztás 24-25 ezerre esett vissza, ami a kedvezőbb földgázárakat is figyelembe véve évi mintegy egymillió forintos megtakarítást jelentett. Ráadásul, a lecserélt gázóra miatt az alapdíj is feleződött, amiből további évi egymillió forint megtakarítása származik a társasháznak.

Összességében a beruházás hamarabb fog megtérülni, mint hogy lejárna a készülékekre és a szerelésre kapott tízéves garancia. A lakók a kedvező tapasztalatok alapján úgy döntöttek, hogy az elért megtakarítással nem csökkentik a közös költségeket, hanem folytatják tovább a korszerűsítést: náluk csak most következik az épület szigetelése és a nyílászárók cseréje.


Az energiafelhasználás mértéke – egyebek mellett – a fűtési rendszer korszerűsítésével csökkenthető   Fotó: MTI

„A példaként szereplő társasházi beruházást részben a társasházra kötött lakástakarékpénztári megtakarításból finanszírozták a lakók. Így a társasház minden lakója jól járt – emelte ki Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Egy társasházi lakástakarékpénztári számla nyitásához – amivel a társasház évente akár 324 ezer forint állami támogatásban is részesülhet – a jogszabályok alapján elegendő a közgyűlés 2/3-ának egyetértése. Egy társasház esetében ugyanakkor a lakók sokszor csak akkor tudnak sikeresen és eredményesen közös lépéseket tenni, ha a szándékkal és a közös céllal a lehető legtöbb lakó egyetért”.

Itt az ideje a kazán cseréjének, ha:

  • egyre többet kell szervizre, karbantartása költeni;
  • sokszor kell szerelőt hívni, mert leáll a fűtés;
  • a szerelő már nem tud alkatrészt beszerezni hozzá;
  • jóval több gázt fogy el évente, mint egy hasonló kategóriájú másik ingatlannál;
  • sokszor kell utántölteni a fűtővizet (oka: a kezeletlen nyersvíz lerakódást okoz a kazánban, ami csökkenti a hőleadó képességét, romlik a hatásfok, nő a fogyasztás és nincs „elég” meleg.)
  • a rendszeres karbantartás elmaradása miatti elrozsdásodás;
  • a készülés elavul (társasházaknál 20-25 évente be kell tervezni a készülékcserét).

Pr7
Forrás: OTP Lakástakarékpénztár

Partneroldalak