2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Növekszik az orosz érdeklődés a magyar kkv-k termékei iránt

Növekszik az orosz érdeklődés a magyar kkv-k termékei iránt

2013. december 11. 13:06

Az orosz importőrök az eddiginél több magyar kis és közepes méretű vállalat piac- és versenyképes képes termékeire lennének vevők – hangzott el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-orosz tagozatának (mot) tegnap délután tartott elnökségi ülésén.

A mot idei második félévi tevékenységét értékelve és a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat elemezve Tóth Imre, a mot tiszteletbeli elnöke rámutatott, a magyar-orosz áruforgalom volumene a múlt év azonos időszakához viszonyítva 6,5 százalékkal nőtt az első háromnegyed évben. A magyar export 8 százalékkal bővült, ezen belül az agrárexport több mint 10 százalékkal, a turizmus több mint 15 százalékkal. Úgy becsülte, ez év végére a magyar-orosz áruforgalom növekedése a múlt évihez képest változatlanul eléri a 6-6,5 százalékot, a magyar export volumene pedig 8 százalékos növekedést mutathat majd fel.

A tiszteletbeli elnök kiemelte, hogy a keleti nyitás bővülésével párhuzamosan - amelynek az eredményei előbb-utóbb megjelennek - egyre erősödik a kamarák részvétele is az előkészítésben, segítségnyújtásuk a döntéshozatalban. Ugyanis az MKIK nem csak részt vesz minden ilyen kormányközi bizottsági ülésen, hanem az előkészítésben is jelen van javaslataival. Ez pedig új jelenség és erre a jövőben is számítani kell. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy illetékes orosz helyen elismeréssel szóltak a magyar piaci aktivitásról Oroszországban. Az Orosz Kereskedelmi és Iparkamara egyik hivatalos fórumán ugyanis elhangzott, hogy idén a német és a cseh gazdasági kamarák mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a regionális magyar kamarák mutatták a legnagyobb aktivitást az orosz piacon. Ez korábban nem volt, ez új jelenség.

Tóth Imre a továbbiakban felhívta a figyelmet arra, noha Oroszországban számítanak a magyar kis és közepes cégek eddiginél gyakoribb piaci megjelenésére, de e vállalati körnek még idő kell a felkészülésre, hogy az orosz piacon talajt fogjanak és helyt álljanak a versenyben. Ám vannak kivételek. Ide sorolta a szolgáltató ágazatot, az elektronikát és az innovációt, illetve az olyan szellemi termékek területét, amelyek nem igényelnek túl sok embert, illetve az induláshoz túl sok tőkét. Jelenleg mintegy hatszáz-hatszázötven, zömmel közepes méretű cég van jelen az Oroszországba irányuló magyar exportban, aminek a számát meg szeretnének duplázni.

Az MKIK magyar-orosz tagozata az utóbbi időben az ország megyéinek többségében konzultációkat szervezett az Oroszországba irányuló magyar export lehetőségeiről, amit a továbbiakban is folytatni kíván. A magyar-orosz tagozat 2014. első félévi programtervében szerepel többek között az nemrég alakult és 32 tagú Orosz-Magyar Üzleti Tanács delegációjának fogadása Budapesten, továbbá orosz kamarai delegációk látogatását várják Omszkból és Volgográdból. Ugyanakkor magyar kamarai delegáció készül Kurszkba, a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok további bővítése jegyében.

Forrás: Vg.hu

Partneroldalak