2023. március. 31. péntek - Árpád napja van
Banner
Banner
Banner
OECD: Jelentősen bővülhet Magyarország

OECD: Jelentősen bővülhet Magyarország

2013. november 19. 14:41

Az OECD jelentősen javított a magyar gazdaság  idei és jövő évi növekedési kilátásán, miközben rontott a globális gazdaság várható növekedési ütemén.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden ismertetett féléves jelentése Magyarország idei gazdasági növekedését a májusban várt 0,5 százalékról 1,2 százalékra, a jövő évit 1,3 százalékról 2 százalékra javította.
Az idei globális gazdaságnövekedés várható ütemére vonatkozó előrejelzést 3,1 százalékról 2,7 százalékra, a jövő évit 4 százalékról 3,6 százalékra rontotta a párizsi székhelyű szervezet.
Az OECD azzal számol, hogy az euróövezet gazdasága a májusban várt 0,6 százalék zsugorodás helyett 0,4 százalékkal gyengül az idén, jövőre 1 százalékkal nő az eddig várt 1,1 százalékos bővülés helyett.  
Az OECD előrejelzése szerint idén 2,7 százalék, jövőre 2,9 százalék lesz a GDP-arányos államháztartási hiány Magyarországon.
Magyarországról a nemzetközi szervezet úgy vélte, hogy mostantól már szinten kellene tartani, nem kellene tovább csökkenteni az alapkamatot, mivel a monetáris lazítás folytatása kockázatokat jelent, különösen a forint leértékelődésére, miközben a belföldi kereslet kezd élénkülni.

Forrás: MTI

Partneroldalak