2023. június. 5. hétfõ - Fatime napja van
Banner
Banner
Banner
Rekordszámú cég szűnt meg novemberig

Rekordszámú cég szűnt meg novemberig

2013. december 9. 17:04

Már novemberben 30 ezer fölé emelkedett az éven belül megszűnő cégek száma Magyarországon, ezzel megdőlt a 2010-es rekord. A megszűnőknél kevesebb cég alakult a hónapban így folytatódik a társas vállalkozások számának lassú eróziója - közölte az Opten céginformációs szolgáltató

A jelenlegi cégtörlési hullám még a 2012-es felszámolási és végelszámolási dömping eredményeként dübörög végig a gazdaságon - jegyzi meg az Opten. Idén november végéig 30 752 céget töröltek a cégbíróságok, ez kétezerrel több, mint a 2010-es egész éves rekord.
Az Opten szerint a kft.-k kötelező törzstőkeemelése jövőre új végelszámolási hullámot indíthat el.
Bár a gazdaság az élénkülés jeleit mutatja, a folyamat még biztosan nem olyan kiterjedt, hogy érdemben növelje a vállalkozási kedvet. Ezt támasztja alá az is, hogy még a növekedési kilátásokat jól jellemző építőiparban sem emelkedik a működő cégek száma - olvasható a közleményben.
A tavaly bevezetett kényszertörlés jogintézménye alapján egyre több céget törölnek már most is, de a novemberi 2812 megszűnéshez vezető eljárások listáját mégsem ez, hanem a felszámolások vezetik 1576 esettel, amit a végelszámolások követnek 479-cel - mutatott rá közleményében az Opten.
A hatóságok által kezdeményezett kényszertörlések idővel átveszik a vezető szerepet a megszűnéshez vezető okok között, de addig még valószínűleg tanúi lehetünk egy újabb végelszámolási hullámnak is - idézi a közlemény Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját.

 

A törzstőkeemelés hozhat még egy hullámot

A jelenleg működő kft.-k közül több mint 180 ezer céget érint az a jogszabályi változás, amely szerint törzstőkéjüket 2016 márciusáig 3 millió forintra kell emelni.
A cégek 25 százaléka valószínűleg gond nélkül képes lesz a tőkeemelésre, és a tulajdonosok jó eséllyel meg is hozzák a szükséges döntést a költséges átalakulás helyett. A társaságok többsége ugyanakkor vélhetően vagy az átalakulás, vagy a végelszámolás mellett fog dönteni - írja az Opten.
Tóth Tamás szerint a hazai gyakorlatot és üzleti morált ismerve biztosra vehető, hogy lesznek olyan cégek is, amelyek csak az átalakulás és a banki igazolás pillanatában rendelkeznek majd a megfelelő jegyzett tőkével, utána pedig már csak a nehezen nyomon követhető házipénztárban lesz meg a megfelelő összeg.
Az érintett kft.-k 75 százaléka ugyanis 10 millió forint alatti árbevétellel működik, illetve jelentős részük kényszervállalkozás, így számukra nyilvánvalóan nehézséget fog okozni a törzstőke felemelése. Hozzátették: a cégek bizonyos körében a tulajdonosok képesek lennének ugyan, de nem hajtják majd végre az emelést, hiszen ezzel megemelkedne a tagok felelőssége és vesztenivalója is a társaságban.
A felelős, de anyagiakban korlátozott cégtulajdonosok feltehetőleg a betéti társasággá alakulás mellett döntenek, a passzívabb vagy a további működést túl kockázatosnak ítélő tagok azonban várhatóan a végelszámolást választják. Nehéz megbecsülni, hogy ez mikor jelenik meg a cégstatisztikában. A végelszámolások növekedése feltehetően már 2014-ben megindul, de inkább 2015-ben érezteti majd hatását a törlések alakulásában az Opten ügyvezetője szerint.

Forrás: MTI

Partneroldalak