2023. június. 5. hétfõ - Fatime napja van
Banner
Banner
Banner
Részleges tisztulást hozhat a húsiparba az 5 százalékos áfa

Részleges tisztulást hozhat a húsiparba az 5 százalékos áfa

2013. december 10. 12:08

Januártól  27-ről 5 százalékra csökken az áfa a húsiparban. Az elfogadott intézkedés elsősorban a hazai sertéstenyésztő vállalatokat és a legális importőröket hozza kedvezőbb helyzetbe azáltal, hogy már nem lesz kifizetődő csalni az adóval. A feldolgozói oldalon azonban fennmaradhat a feketézés.

Az Országgyűlés elfogadta az élő, levágott egész és félsertés általános forgalmi adójának csökkentésére vonatkozó, a jövő évi adótörvényekhez beadott módosító javaslatot. A cél az áfacsalások megszüntetése és a számla nélküli értékesítés visszaszorítása.

A forgalmi adó csökkentése a hazi tenyésztők régi követelése, hiszen a sertéságazat forgalmában 30-50 százalékra becsülik a feketegazdaság arányát. Ha ezt sikerülne értelmetlenné tenni, akkor a legális termelők jelentős, illegális versenyelőnyt élvező konkurenciától szabadulhatnának meg.

Az 5 százalékos áfa bevezetése elindíthatja a tisztulást, azonban a jelenlegi állás szerint a feketézés felütheti a fejét a feldolgozói oldalon - elemzi a GKI. A vágással, bontással foglalkozó vágóhidakon ugyanis ezentúl is 27 százalékos áfával megy ki a termék, amíg a húshoz 5 százalékon jutnak majd hozzá a tenyésztőktől. Ezzel pedig keletkezik egy olyan rés az input és az output között, amire érdemes rámozdulni. A Gazdaságkutató Intézet szerint nyilvánvaló, hogy a húságazaton belüli maffiák tevékenysége ide fog tolódni, de a kiépült hálózatok más ágazatokra is átállhatnak. A baromfi és a cukor ágazatban már jelzik, hogy növekvő feketegazdaságra utaló jeleket tapasztalnak.

Forrás: GKI

Partneroldalak