2022. október. 2. - Petra napja van
Banner
Banner
Banner
Silányabbak lehetnek a keleti tagállamokban eladott világmárkák

Silányabbak lehetnek a keleti tagállamokban eladott világmárkák

2014. szeptember 12. 15:02

Szakmai szervezetek állítják, hogy a nemzetközi üzletláncokban ugyanazon termék a keleti országokban sok esetben rosszabb minőségű, mint Nyugaton. A szlovák hatóságok próbavásárlásokkal igyekeznek alátámasztani, vagy cáfolni az állítás hitelességét. Korábban már volt hasonló vizsgálat, akkor sikerült bebizonyítani, hogy más alapanyagokkal dolgoznak a gyárak az egyes területeken. 

A szlovák gazdasági minisztérium a visegrádi négyek kereskedelmi kamaráival közösen kampányt indít, amelynek keretében ugyanazon márkájú árucikkeket megveszik Ausztriában és itthon. Összehasonlítják az árakat, a termék összetételét, minőségét, s az eredményt nyilvánosságra hozzák. Pavol Pavlis gazdasági miniszter megfogalmazásában arra a kérdésre keresik a választ, „hogy a szlovák, cseh, magyar és lengyel fogyasztó azonos árért, valóban rosszabb minőséget kap-e?" A tapasztalatok szerint ugyanis, mondja a miniszter, az édességek, üdítőitalok, készételek, húsipari készítmények, de a mosóporok esetében is előfordul, hogy egyazon márkának tájainkon más az összetétele, és nem a minőség javára.

Peter Mihók, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ezért gondolja úgy, hogy nyomást kell gyakorolni az Európai Unió illetékeseire, hogy az üzletláncok véget vessenek ennek a praktikának. „A jelenlegi helyzet ugyanis arról árulkodik, hogy az európai belpiac nem működik a normális keretek között. A feltételeknek azonosaknak kell lenniük az összes tagországban, s ez a minőségre is vonatkozik" – jegyezte meg Mihók.

Ingrid Ludvigová, az Európai Bizottság pozsonyi kirendeltségéről viszont ezzel szemben állítja, hogy a termékekben tapasztalt különbségek nem ellentétesek az egységes piac szabályaival. A gyártó viszont köteles feltüntetni a csomagoláson a termék pontos összetételét. A minőségbeli különbségeket Brüsszel azzal indokolja, hogy egyes országokban eltérőek az étkezési szokások.

2011-ben már folytattak hasonló vizsgálatot a szlovák fogyasztóvédők. Akkor laborvizsgálatokkal igazolták, hogy többek között a Coca-Cola, a Nescafé és más kávéfajták, de még a fűszerek is rosszabb minőségű, olcsóbb alapanyagokból készülnek Közép- és Kelet-Európa országaiban, mint nyugati változataik. Az egyetlen olyan termék, melynél akkor nem találtak eltérést a Milka csokoládé volt. A gyártók már három évvel ezelőtt is azzal magyarázták a különbséget, hogy az egyes országokban eltérő ízléseknek próbálnak megfelelni.

A minőségi különbségeket Magyarországon jellemzően a távol-keleti kereskedők használták ki a legjobban, számos helyen kínálnak nyugatról behozott – magyar címke nélküli – termékeket. Emellett gyakran az adófizetésről is megfeledkeznek, többek között ezért csapott le a közelmúltban egymásután többször is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az Ázsia Center kereskedőire. Az ellenőrök az esetek több mint kétharmadában találtak szabálytalanságot.

 

Forrás: Pr7/Felvidek.ma/kosarmagazin.hu

Partneroldalak